Päť výnimočných kúpeľov severného Slovenska

Po kúpeľoch západného Slovenska sa teraz obrátime na severnú časť krajiny. Vysoké Tatry sú jedným z najobľúbenejších turistických cieľov a ak tam zavítate, určite využite aj účinky liečivých vôd. Prezrime si ich od Bratislavy smerom do Košíc:

1. Spa Aphrodite Rajecké Teplice

>> www.spa.sk

Kúpele sa nachádzajú v nádhernom prostredí Malej Fatry, obklopené prírodnými krásami. Pohorie ponúka skvelé turistické možnosti a dych vyrážajúcu panorámu na okolie. Prvá písomná zmienka o kúpeľoch pochádza z kráľovskej listiny z roku 1376. Už z roku 1610 nájdeme správu o kamennom obydlí, ktoré sa postupne rozširovalo. Najväčší rozmach v oblasti turizmu nastal na konci 19. storočia návštevou brata cisára Františka Jozefa a jeho manželky. Zánikom monarchie ustupuje aj záujem o kúpele. Od 30. rokov minulého storočia sa kúpele stávajú opäť populárnymi. Termálna voda vystupuje z hĺbky 1500 metrov s teplotou 38°C. Bohatá je na horčík a vápnik. Účinky sa prejavujú najmä pri ochoreniach nervovej a pohybovej sústavy, ale odporúča sa aj na pitnú kúru. Z tejto oblasti pochádza aj jedna z obľúbených balených minerálnych vôd. Kúpele možno navštíviť celoročne. Výnimočnú atmosféru dotvára aj kúpeľný dom v antickom štýle.

2. Kúpele Turčianske Teplice

>> www.aquapark.therme.sk

Kúpele sú známe už od roku 1281 a patria medzi najstaršie kúpelné miesto na Slovensku. Počas troch storočí si výsady kúpeľov užívala len šľachta. V 17. storočí sa kúpele sprístupnili aj pre verejnosť. Dominantou kúpeľov je budova nazývaná Modrý kúpeľ, ktorá pochádza z roku 1885. Termálna voda s teplotou 44 až 46°C blahodárne pôsobí na močové cesty a na ochorenia pohybového ústrojenstva. Hlavnou zložkou vody sú sírany, hydrouhličitany, vápnik, horčík a železo. Dnes sa už kúpele nevyužívajú len na liečebné účely, ale aj na rodinnú relaxáciu. Nájdete tu aj wellness centrum s balneoterapiou, fototerapiou a hydroterapiou.

3. Bešeňová

>> www.besenova.com

Kúpele Bešeňová ležia v malebnom prostredí medzi Ružomberkom a Liptovským Mikulášom. Celoročne otvorené kúpele očakávajú návštevníkov milujúcich prebúdzajúcu sa prírodu, ale aj zasnežené vrcholky hôr. Prevádzkovatelia za posledné desaťročie dosiahli rozsiahlym rozvojom, aby každý návštevník od 0 do 99 rokov s radosťou navštívil kúpele. Nájdete tu mnoho bazénov, šmykľaviek, víriviek, vodných atrakcií, aromaterapeutické procedúry, sauny, parné kúpele a inhalačné komory. Prvé písomné zmienky o kúpeľoch pochádzajú z roku 1549. Termálna voda pochádza zo 14 prameňov, z ktorých najvýznamnejší vyviera z hĺbky 1998 metrov s teplotou 60°C. Má priaznivé účinky na ochorenia pohybového ústrojenstva, urologické a respiračné ochorenia. Známe sú aj kozmetické účinky. Podľa štúdií má liečivá voda 27 000 rokov. Hlavnými zložkami je vápnik, horčík, sodík a sírany.

4. Kúpele Lúčky

>> www.spalucky.com

Kúpele Lúčky patria medzi najstaršie kúpele na území Slovenska. Nachádzajú sa neďaleko Ružomberka na rozhraní regiónov Oravy a Liptova. Kúpele boli vybudované v roku 1712. V rokoch 1764 a 1820 boli rozširované. Účinky liečivej vody sú preukázateľné pri ochoreniach pohybového a nervového systému, onkologických ochoreniach. Známymi sa však stali vďaka liečivým účinkom pri gynekologických ochoreniach. Vyvierajúca termálna voda obsahuje síru, hydrogénuhličitan, vápnik a horčík. Je rovnako vhodná na kúpeľnú aj pitnú kúru. Vďaka svojmu zloženiu pomáha predchádzať osteoporóze. Kúpele ponúkajú okrem liečebných procedúr aj kozmetické a wellness služby ako sú masáže, fínske sauny, tepidárium a soľnú jaskyňu. Liečivá voda pochádza z dvoch zdrojov s 32 a 37°C.

5. Meander Oravice

>> www.meanderoravice.sk

Termálne kúpalisko Meander Oravice sa nachádza neďaleko slovensko - poľských hraníc. Liečivá voda vyviera z hĺbky 1611 metrov s teplotou 58°C s vysokým obsahom síry, vápnika a horčíka. Sú známe svojimi upokojujúcimi, uvoľňujúcimi a relaxačnými účinkami. Prevádzkovatelia sa zamerali na deti aj dospelých, ktorí sa chcú liečiť, alebo aj športovať. Čaká ich tu 25 metrov dlhý plavecký bazén vhodný na súťaže, ale aj veľmi populárna atrakcia: umelé vlny v termálnej vode. Milým gestom je, že každé dieťa mladšie ako 15 rokov získava v deň narodením celodenný vstup zdarma. Môžete tiež vyskúšať tobofány, masáže aj saunu. Vonkajšie aj vnútorné bazény sú priechodné. Návštevníkov očakávajú celoročne. V roku 2006 vysnívali naozaj novodobú koncepciu. Spojili dve turistické atrakcie: lyžiarske stredisko a termálne kúpalisko. Lyžiarskym vlekom sa môžeme vybrať priamo z bazéna na ďalšiu lyžovačku.

fabulo-logo

Autor:
Fabulo.sk