Nie všetky druhy masáže sú pre každého - historický prehľad

 

V bylinkovom herbári svätej Hildegardy si môžeme prečítať tieto riadky: ...”na každú chorobu existuje liek”… Za týmto tvrdením sa však skrýva skutočná rada. Nie je jedno, komu, na aký problém a akú liečbu navrhne odborník. Rovnako ani to, s akou presnosťou, odbornosťou a ľudskou opatrnosťou vie terapeut vykonať liečbu.

Kto má rád, ak ho masírujú, rád si vyskúša rôzne druhy masáží.

Avšak nie všetky masáže sú vhodné pre všetkých. Je vhodné sa informovať o účinkoch ošetrení, keď sme zdraví, ale hlavne, ak bojujeme s problémami na určitých častiach tela. Zdravý rozum nám môže veľa napovedať pri výbere.

Pre správny výber pozrime sa, ako sa vyvinuli dnes známe formy masáží.

Prapôvod masáží je zakorenený v minulosti. Poznatky o liečivých bylinách a kúpeľoch pochádzajú z egyptskej, kým masáže spojené s pohybom a fyzickou aktivitou, komplikovanými chmatmi z gréckej kultúry. Samozrejme, ak sa fyzioterapeut chce hlbšie zaoberať liečebnými formami, nemôže sa vyhnúť tomu, aby spoznal aj duchovnú stránku týchto kultúr.

Medzi východnou a západnou medicínou je určitý rozdiel. Kým západné školy po stredoveku mohli dokonca dokázať svoju predstavu aj pitvou pri jednotlivých chorobách, pri východných smeroch zanechala náboženská úcta k telu takú hlbokú stopu, že do dnešných čias ošetrujú telo predovšetkým zahalené do odevu. Tieto orientálne masáže (napr. thajská alebo čínska masáž, yumeiho, atď.) pracujú len podľa prísnych pravidiel, ošetrujúc línie meridiány tlakom alebo ťahmi na špeciálne energetické body.

Egyptské masáže už nie sú v dnešnej dobe rozpoznateľné samy o sebe. Liečené vedy známe privilegovaným boli prísne v rukách kňažstva a privilegovaných vrstiev. Aj dnes pozorujeme zmýšľanie, ako na bolesť očakávame výhradnú liečbu od vonkajšieho zdroja. Alebo nie?

Pri vývoji thajskej masáže bolo dôležité, že boli založené na miestne zvyklosti, na chodidlá zaťažené chôdzou mnohých kilometrov a znalosťou funkcií energie tela. Takže, ak dnes chceme absolvovať thajskú masáž, neprekvapme sa, ak odborník strávi väčšinu času hlavne ošetrením nôh, kým chrbtica a chrbát sa dostanú do úzadia. Thajské masáže vykonávané v obchodných domoch určite prehliadnu, ak spomenieme bolesti chrbtice, veď sa nezameriavajú na možnosť takéhoto ošetrenia.

Čínske a japonské masáže aktivujú schopnosť samoliečby tela uvoľňovaním rôznych energetických línií. Veď aj mi vidíme, ak si porežeme pokožku, tá sa po krátkom čase sama zahojí. Východné masáže idú však ďalej. Ak odstránime látky spôsobujúce zápaly z tela a uvoľníme ich energetické cesty, tiež prebehne tento proces, len ak nenastalo nenávratné poškodenie. Je to zložitý, komplexný proces, ktorý vyžaduje hlboké zanietenie, množstvo vedomostí a múdrosť zo strany terapeuta.

Ako pri západnej, tak aj pri východnej masáži je dôležitá osobnosť terapeuta. Pripravenosť tejto línie, bodov, anatomická znalosť je rozhodujúca, prípadne postavenie vlastného tela, energetického, zdravotného, kondičného postavenia môže byť rozhodujúca pri úspešnosti liečby.

 

Dôležité je, aby sme pochopili, že zdravé a fit telo sa dokáže prispôsobiť skoro ku všetkému, ale každý by mal byť schopný posúdiť svoj vlastný zdravotný stav. Nadšená thajská masérka v obchodnom dome nie schopná odhadnúť, že boľavý driek nie je len problémik, ktorý zmizne, ale je to znamenie od tela, že sa začala štrukturálna deformácia v oblasti chrbtice, s ktorým sa musíme obrátiť na odborníka ešte pred tým, ako nás niekto "poskladá a dobre postláča".

Preto je dôležité, vedieť posúdiť, že potrebujeme odborný prístup k masáži, alebo si chceme udržať náš zdravotný stav. Vyberme si múdro, a užívajme si všeobecné zlepšenie a zdravotné výhody masáže! V ďalšej časti si podrobnejšie vysvetlíme, že aký druh masáže sa odporúča v závislosti od nášho zdravotného stavu.

fyzioterapeut

Autor:
Györgyi Borda, masér