Nie všetky druhy masáže sú pre každého - Dobré rady pre správny výber

Aký druh masáže si máme zvoliť, ktorý nám nezhorší, ale zlepší náš stav? Ako vieme posúdiť, ktorá masáž je pre nás najvhodnejšia?

Ak sme zdraví, neužívame (a ani by sme nemali) pravidelne lieky. Ak nemáte žiadne bolestivé alebo zápalové telesné symptómy (samozrejme sem nepatria reumatické alebo unavené svaly), a ak máme radi masáže, vyberajme si podľa zdravého rozumu a sympatie. Vyskúšajme čo najviac dostupných foriem masáží a ak zistíme, ktoré sú naše obľúbené, vráťme sa k nim v pravidelných intervaloch (hoci aj týždenne alebo mesačne) aby sme sa týmto udržiavali v kondícii!

Ak už máme taký problém, ktorý by sme chceli liečiť masážami, je dobré vedieť, kde sú hranice týchto masáží. Náš blog sa venuje iba niekoľkým známejším terapiám, ale do sledu myšlienok možno začleniť takmer čokoľvek. Je dôležité, aby sme nikdy NEhľadeli na to, čo ponúkajú v reklamách, ale to, čo robí terapeut fyzicky počas terapie.

Zo západných masáží je najznámejšia liečivá masáž. Tu musí terapeut disponovať lekárskymi vedomosťami v oblasti anatómie a patofyziológie. Masáž musí vykonávať so zodpovedajúcou pozornosťou. Ošetrovať môže len danú časť tela (čo je bolestivé), ale je lepšie, ak pozornosť dostanú aj súvisiace oblasti. Samozrejme, ak nás bolí driek, po čase už skúšame každým svalom odbremeniť bolestivé miesto. Masér rozhýbe, ale NIKDY nemyká pacienta a nenanúti mu bolestivé polohy a pohyby. Pravdaže bolestivé svaly sú bolestivé aj na dotyk, ale dýchaním a uvoľnením svalov počas masáže získajú späť svoj bezbolestný stav. Uvoľnia sa.

Takúto relaxáciu môžete zažiť aj pri iných formách východných masáží. Aj tu je dôležité, aby nevznikli náhle pohyby a napäté držanie tela, ktoré by mohli zhoršiť stav bolestivých častí tela. Mnohé energetické masáže dávajú telu hlbší efekt, ako keby iba ponaťahoval svaly, ale uzdravenie prinesie vždy úžasná samoliečebná sila vlastného organizmu. V skutočnosti, ak dokážeme odstrániť znepokojujúce, rušivé alebo prekážajúce telesné a duševné procesy, uzdravíme sa ako mávnutím čarovného prútika!

K tomuto samozrejme veľkou mierou prispeje akákoľvek, pre nás vyhovujúca, liečba alebo procedúra! Len nie každý má rovnakú cestu! Vďaka bohu, v dnešnej dobe je z čoho vyberať!

avatar

Autor:
Györgyi Borda, masér