Aromaterapia nielen na vírusové obdobie

Príroda nám ponúka zázračné poklady, ktoré s ľudskou vynaliezavosťou vieme účinne použiť ako na dezinfekciu ovzdušia, tak aj na dezinfekciu našich rúk.

Liečivé účinky rastlín pozná a využíva ľudstvo už veľmi dávno. Už v staroveku ich používali predovšetkým pri sakrálnych obradoch a v starostlivosti o krásu. Dnešná podoba aromaterapie a éterických olejov začala svoju expanziu v 20. storočí potom, ako jeden francúzsky vedec, René-Maurice Gattefossé svoje popáleniny, ktoré vznikli počas výbuchu, ošetroval levanduľovým olejom. Rana sa zahojila a na základe tejto skutočnosti svoju pozornosť zasvätil liečivým účinkom rastlinných olejov.

Výroba pravých čistých éterických olejov s vysokou kvalitou je drahá, preto mnohí sa ich snažia riediť syntetickými látkami, alebo nahradiť komponenty, preto pri každom nákupe dávajme pozor na to, aby sa do nášho košíka dostali iba éterické oleje s certifikátom.

Ak sme si už zaobstarali produkt primeranej kvality, na jeho použitie v domácnosti existuje niekoľko možností. Najčastejším spôsobom je odparovanie. Na tento spôsob odporúčame predovšetkým difuzér. Zariadenie funguje na princípe studeného ultrazvukového odparovania, čiže éterický olej a vodu rozloží na drobné mikročastice, ktoré potom vo forme jemnej hmly rozprašuje, čím chráni citlivé molekuly oleja. Táto metóda je oveľa účinnejšia ako odparovanie pomocou sviečky, lebo tá počas ohrievania olej poškodzuje.

Prirodzená dezinfekcia

Výber éterických olejov je obrovský, každý si môže nájsť svoj obľúbený. Medzi najznámejšie oleje patrí olej z čajovníka, ktorý je známy svojimi dezinfekčnými a antibakteriálnymi účinkami. Rastlina pochádza z Austrálie, kde je pôvodnou rastlinou. Používajú ju aj pôvodný obyvatelia, pravda, iba ako odvar. Výťažky z rastliny preukázateľne znižujú zápaly, ničia baktérie a vírusy, preto sa s obľubou používajú v liečivách a kozmetike.

Je vynikajúci dezinfekčný prostriedok, ktorý môže poskytnúť ochranu aj proti vírusom. Pridaním do tekutého mydla môže byť vhodným riešením na dezinfekciu rúk.

Na dezinfekciu vzduchu Vám odporúčame kombináciu éterických olejov Tea Tree a Eukalyptus nakvapkať do odparovača.

Veľmi obľúbené sú citrusové vône. Vhodnú kombináciu tvoria napríklad Citrón a Tea Tree. Takmer každý z citrusových éterických olejov má antibakteriálny a dezinfekčný účinok a zároveň pôsobia osviežujúco a antidepresívne.

Sladšie vône sú viac obľúbené u detí. Pre nich namiešajme olej z eukalyptu s mandarínkou.

Éterický olej z Gáfrovníka je účinnou pomocou v prípade prechladnutia a chrípky, lebo má antibakteriálne a antiseptické účinky. Jeho silná a výrazná vôňa liečivej byliny dlho pretrváva.

Na ochorenia dýchacích ciest sa odporúčajú éterické oleje eukalyptus a mäta. Nie náhodou sa obe používajú vo farmaceutickom a potravinárskom priemysle. Mnohí ich obľubujú pre ich osviežujúcu a príjemnú vôňu.

Ďalšou veľmi obľúbenou vôňou je vôňa levandule, ktorú ani my nemôžeme vynechať z nášho zoznamu. Levanduľa je všeobecne známa uvoľňujúcimi účinkami, pomáha pri relaxácii a podporuje pokojný spánok. Oplatí sa ju vyskúšať aj pri bolestiach hlavy. Tiež upokojuje podráždenú pokožku po častom umývaní rúk. Esenciálny olej Levanduľa sa môže používať priamo na pokožku a je vhodný aj počas tehotenstva.

fabulo-logo

Autor:
Timea Balogh
www.fabulo.sk