Chráňme si oči, sú oknom do duše

Všetci poznáme dôležitosť a výhody pravidelného pohybu, ktorý si väčšina z nás sa pre dobrú kondíciu a zdravie snaží zabezpečiť. Lenže naše telo má aj svaly, na ktoré vôbec nemyslíme, hoci majú aspoň takú dôležitú funkciu, ako dobre známe bicepsy.

Jedným z najdôležitejších zmyslov je zrak, pretože mozog vďaka nemu získava obrovské množstvo informácií. V súčasnej dobe vďaka vymoženostiam techniky sú naše oči vystavené omnoho väčšej záťaži – myslím si, že väčšina z nás to skúsila na vlastnej koži a zistila, že po pravidelnom, aj niekoľko hodinovom používaní počítača, alebo smartfónu sa po určitej dobe náš zrak zhoršil.

Popri vnútornej podpore našťastie máme aj iné riešenie na tento problém: svaly našich očí sa pravidelným pohybom dajú rovnako posilniť ako ostatné svaly nášho tela. Výbornou pomôckou na to je dierkovaný tréner očí. Tréner očí vyzerá ako okuliare, lenže namiesto skla je vybavený plastovou výplňou, ktorá je presne a cielene perforovaná drobnými otvormi. Pri používaní okuliarov sa naše oči snažia prispôsobiť k novým podmienkam viditeľnosti, preto – ako sa cez drobné dierky snažia získať čo najviac informácií – vykonávajú pravidelný, drobný pohyb, ktorým posilňujú očné svaly. Pri pravidelnom a dlhodobom používaní sa naše oči môžu posilniť do takej miery, že môžeme dosiahnuť zlepšenie zraku aj o niekoľko dioptrií.

Pravidelné používanie zdôrazňujeme aj viackrát, pretože výsledky sa v skutočnosti môžu dosiahnuť iba pravidelným používaním. Zo začiatku sa majú používať 15 minút denne a po niekoľkých týždňoch túto dobu môžete zvýšiť, maximálna odporúčaná doba používania sú 2 hodiny. A kedy môžeme okuliare používať? Kedykoľvek pri takých bežných činnostiach, keď sú naše oči vystavené zvýšenej námahe, ako napr. čítanie, požívanie PC, či pozeranie televízie. Pre dosiahnutie čo najlepších účinkov ich používajme aj pri sledovaní nielen blízkych, ale aj vzdialenejších predmetov. Tu je však dôležité poznamenať, aby sme ich z dôvodu bezpečnosti v premávke nepožívali pri riadení motorového vozidla, pretože pri používaní okuliarov je naše periférne videnie slabšie.

Okuliare pomáhajú pri najznámejších a najčastejšie sa vyskytujúcich problémoch očí, ako napríklad krátkozrakosť, ďalekozrakosť a astigmatizmus. Pri krátkozrakosti obraz vzniká pred sietnicou, svetelné lúče sa stretnú pred sietnicou a vznikajúci obraz bude matný. Ako sa obraz bude postupne približovať, bude čoraz jasnejší. Ďalekozrakosť predstavuje z geometrického hľadiska opak krátkozrakosti, o blízkych predmetoch na sietnici nevzniká jasný obraz. V prípade astigmatizmu povrch rohovky nie je hladký a spôsobuje to zahmlené videnie na blízko, aj na ďaleko. Riešením na tieto problémy sú okuliare alebo kontaktné šošovky, v závislosti od vážnosti problému sa mení veľkosť dioptrií. Pravidelným používaním trénera očí sa dá dosiahnuť výborné zlepšenie.

Tieto okuliare môžete požívať aj pri zhoršení zraku dôsledkom cukrovky, šedého alebo zeleného zákalu, pre používaním sa však odporúča konzultácia s lekárom.

Okuliare dostupné v našej ponuke sa líšia iba dizajnom, ich účinok a použité šošovky sú rovnaké. Jednotlivé typy sa líšia v rozmeroch: Original sú najužšie, tie odporúčame predovšetkým deťom. V ponuke najširšie sú Sport, a medzi najvyhľadávanejší model patrí Elegant. Každý model je dostupný v troch farbách: červená, modrá a čierna. Pre tých, ktorým záleží na životnom prostredí, odporúčame model Bamboo s dreveným rámom, ku ktorému Vám pribalíme praktické bambusové puzdro.

Ako aj mnoho iných vecí, aj blahodarné účinky trénera očí sa dosahujú pri trpezlivom a pravidelnom používaní, ale to všetko sú také investície, ktoré sa vrátia, pretože zrak je obrovským pokladom, ktorý by sme si mali chrániť.

Fabulo

Autor:
Timea Balogh
www.fabulo.sk