Ako vyhladiť vrásky, ktoré vznikli kvôli obavám, pomocou masáže tváre?

Thomas Myers, predstaviteľ Štrukturálnej Integrácie zdieľal video, ktoré je aktuálne najmä v napätom období pandémie koronavírusu a ktoré môžete využívať aj v „pokojnejších časoch“ - veď stres bol organickou súčasťou nášho života aj pred pandémiou. Vtedy bol dôsledkom nášho uponáhľaného života, v súčasnosti vzniká pre strach z choroby.

Návod na masáž tváre pomáha, aby sme si v tejto dobe plnej napätia a strachu dokázali vyhladiť vrásky na našej tvári, a namiesto zachmúrenému výrazu tváre vyčarili úsmev. Nič iné k tomu nepotrebujeme len naše ruky a prsty. Thomas Myers je známy americký chiropraktik, jeden z priekopníkov masážnych techník tkaninového systému. Existenciu funkčných siločiar ľudského tela podľa Idy Rolf potvrdil pitvou. Podrobný popis rozmiestnenia fascií opisuje vo svojej populárnej knihe s názvom Anatomy Trains.

Už dávno je známe, že napätie (stres) "sa ukladá" v našich svaloch, a to spôsobuje, že naše tkanivá sú postupne čoraz tuhšie, stiahnutejšie. Myers vo svojom videu konkretizuje miesto „ukladania sa“ našich obáv na našej tvári. Zmätenosť, to, že nevieme čo sa okolo nás deje prehlbuje vrásky na našom čele. Strach o naše vzťahy „sa ukladá“ v lícnych svaloch. Nakoniec obavy z toho, či sa dokážeme o seba postarať a ako zvládneme prekážky, zaťažujú svaly v okolí sánky.

Z videa, v ktorom je predvedená masáž tváre, nás naučí, ako dokážeme uvoľniť, hydratovať a vyhladiť spojivové tkanivo našej tváre pomocou prstov. Ak rozumiete po anglicky, nebudete potrebovať žiadny ďalší komentár. Stačí, ak si pustíte nahrávku. Ak po anglický neviete, aj tak pomocou videa dokážete napodobniť jednotlivé hmaty, ale skôr, než si ho pustíte, bude dobré, ak si prečítate nasledujúce riadky.

Silu tlaku si určíte sami na základe vlastných telesných pocitov. Myers na videu spomína, že on sám preferuje silnú masáž až po kosti, aby poriadne uvoľnil zlepené svaly. Ak natrafíte na stvrdnuté uzlíky, zastavte sa pri nich na chvíľu, a povenujte sa im, dovoľte, aby sa pod dotykom vašich prstov a z nich vyžarujúceho tepla „rozpustili“. Tieto spúšťacie body alebo tzv. trigger points signalizujú problémy látkovej výmeny na úrovni spojivového tkaniva a preto je dobré ich uvoľniť.

Predvedená technika začína masážou čela, kde sa vytvára najväčšie množstvo vrások. V dnešných dňoch mnohí sťahujú obočie a zvraštia čelo vo svojej zmätenosti z toho, čo sa deje vo svete, a pre otázku, ako sa bude vyvíjať naša budúcnosť. Nevynechávajte ani obočie, pod ním však vykonávajte masáž len opatrne, hlavne ak máte už svoj vek, určite by ste nechceli ešte viac natiahnuť už aj tak uvoľnenú pokožku horného viečka. Spojivové tkanivo pod očami môžete smelo masírovať ťahavými pohybmi smerom k spánkom.

Lícne kosti môžeme masírovať do výšky, resp. hĺbky. Myers na videu pomocou lebky ukazuje presné anatomické umiestnenie lícnych svalov. Nasleduje masáž a uvoľnenie svalov pod nosom, nad a pod perami a nakoniec svalov brady a sánky. Masážne pohyby odporúčame sledovať podľa videa a precvičovať ich pred zrkadlom, aby ste si ich poriadne zafixovali.

A nakoniec nezabúdajme ani na uši, ktoré Myers považuje za mikrokozmos nášho tela a cez ktoré môžeme mať vplyv na každú časť nášho tela. Uši premasírujme dôkladne, až kým sa poriadne neprehrejú a nebudú mäkké, ako plastelína, odstráňme z nich všetky bolestivé pocity. Myers uvádza názornú ukážku umiestnenia jednotlivých akupunktúrnych bodov uší a ich prepojenie s jednotlivými orgánmi, na ktoré orgány vieme ich masážou pôsobiť. Strečing krku, ktorý je na konci videu nie je súčasťou tvárovej masáže, ale jeho pomocou môžeme zlepšiť kapacitu hornej časti pľúc, ktoré sa väčšinou stiahne ak sa zľakneme nejakej situácie, preto je dobré ho uvoľniť, aby sme si konečne mohli vydýchnuť.

Cvičením, 3-5 minútovou masážou denne môžeme dosiahnuť viditeľné výsledky už po niekoľkých dňoch. A čo sa týka našej nálady, tá bude lepšia už po prvej masáži a s úsmevom na tvári budeme mať aj deň krajší.

Tvárová masáž - Tom Myers

 

Mátis Iván

Autor:
Ivan Mátis
www.fabulo.sk