Zdroj života - 5 najkrajších kúpeľov v Maďarsku

Vedeli ste, že po Islande sa väčšina termálnych prameňov na svete nachádza v Maďarsku? Liečivá voda je veľkým pokladom, veď okrem toho, že má rehabilitačné a liečivé účinky, aj týždeň strávený v kúpeľoch pôsobí relaxačne. Ukážeme Vám päť najvýnimočnejších v Maďarsku, ktoré sa určite oplatí navštíviť aspoň raz za život, bez ohľadu na to, či sa chcete liečiť alebo zrelaxovať. Do výberu sme zaradili také liečivé pramene, ktoré potešia telo aj dušu.

1. Hévízske kúpeľné jazero

Termálne jazero sa na prvé miesto nedostalo náhodou. Je naozaj jedinečné, veď je to najväčšie prírodné termálne jazero na svete. Preto má aj osobitné postavenie. Aj okolitá flóra a fauna je zaradená do zvýšenej ochrany, lebo sú súčasťou prírodnej biosféry jazera. Popri tom, že toto jazero v blízkosti Balatonu je nádhernou prírodnou atrakciou, aj jeho liečivé účinky sú výnimočné. Má priaznivé účinky nielen pri ochoreniach pohybového aparátu, nehodách a zlomeninách, ale aj pri problémoch s kĺbmi je povznášajúce ponoriť sa do horúcej vody, ktorá vyviera o teplote 38 °C. Je bohatá na vápnik, horčík, síru a mierne množstvo radónu.

2. Kúpele a plaváreň Széchenyi

V srdci Budapesti, v mestskom parku Városliget, len pár krokov od centra, sa nachádzajú historické liečebné kúpele Széchenyi. Na začiatku minulého storočia postavený kúpeľný komplex, ktorý je jeden z najväčších v Európe, sa odporúča predovšetkým milovníkom architektúry a umenia. Nielen jeho vonkajší vzhľad je impozantný, ale vo vnútorných priestoroch sa nachádzajú majstrovské diela mnohých slávnych umelcov. Nezabúdajme však ani na liečivé účinky vody: je to liečivá voda pre ľudí, ktorí trápia gynekologické problémy, poruchami krvného obehu a problémami pohybového ústrojenstva. Vyviera z dvoch vrtov o teplote 74,5 a 77 °C. Najdôležitejšími zložkami termálnej vody sú hydrogén-uhličitan, síran, sodík a vápnik. Pitná kúra je liečivá na ochorenia tráviaceho traktu, lebo okrem vyššie uvedených zložiek voda obsahuje aj fluorid a alkálie.

3. Jaskynné kúpele a wellness Miskolctapolca

Jaskynné kúpele Miskolctapolca sa dostala do nášho zoznamu, pretože je to naozaj zvláštna zmes zázrakov prírody a ľudskej predstavivosti. V jaskyni vytvorené kúpele si všimli už aj Turci, ale obľúbené kúpeľné miesto sa stali až po ich vláde. Odvtedy sú populárne najmä v kruhu tých, ktorý trpia ťažkosťami s kĺbmi. V jaskyni je teplota vody, ktorá vyviera z vápenca, 28-32 °C. Hlavnými zložkami sú hydrogén-uhličitan, vápnik a horčík. Do jaskynných kúpeľov sa radi vyberú aj tí, ktorí túžia po netradičnom kúpeľnom prostredí.

4. Liečebné kúpele a letné kúpalisko Harkány

V južnej časti Maďarska, v župe Baranya, sa nachádzajú tie liečivé kúpele, ktorých prameň objavili pred takmer dvesto rokmi. Vtedajší majiteľ pozemku, rodina Batthyányi, neváhal založiť tu kúpele, o ktorých sa neskôr ukázalo, že je to raj pre reumatikov a dokázateľne lieči aj psoriázu. Chodili sem v hojnom počte a počas takmer dvesto rokov termálna voda zmiernila bolesti mnohým liečenia chtivým. Zázračná voda sa však neodporúča každému. Ľudia s rakovinou a kardiovaskulárnymi ochoreniami by sa mali vyhýbať kúpeľom Harkány. Voda je alkalicko-hydrogén-uhličitanová a patrí do skupiny sírnych vôd.

5. Termálne a liečebné kúpele Makó

Keď sa povie Makó, pravdepodobne každého napadne cibuľa. Takto bol na tom aj Imre Makovecz, ktorý navrhol Hagymatikum (z maď. hagyma = cibuľa), čiže kúpele postavené okolo kúpeľnej vody mesta Makó. Veľavravný je aj názov, veď samotná budova zvonka aj z vnútra krásne symbolizuje znaky mesta. Kúpele patria medzi najmladšie, keďže nie viac ako pred šesťdesiatimi rokmi objavili prvý vrt na nádvorí radnice. Jedinečná je aj medzi termálnymi vodami vďaka mierne rádioaktívnemu liečivému bahnu Maros so špeciálnym zložením, ktoré má priaznivé účinky medzi inými na pohybové a reumatické ochorenia a na úsad. Jeho liečivá voda má 41-62 °C a jej zloženie pozostáva z nátrium-hydrogén-uhličitanu. Je vhodná na liečenie ochorení kĺbov, chrbtice, artritídy, zápaloch a paralýzy nervov a atrofovaných svalov.

Fabulo

Autor: András Mayer
Fabulo.sk