Vytvorte si harmóniu s voňavými ultrazvukovými aróma difuzérmi!

Nie je nič príjemnejšie, ako keď počas chladných novembrových dní, ktoré sa už pozvoľna menia na zimné, Vašu obývačku, spálňu, alebo Váš salón zaleje vôňa príjemného, upokojujúceho, relaxačného alebo len dobrú náladu prinášajúceho éterického oleja. Najbezpečnejším a najpohodlnejším spôsobom odparovania v súčasnosti je nepochybne používanie ultrazvukových aróma difúzorov. Množstvo éterických olejov, ktoré je možné použiť v elektrických difúzeroch, je takmer nekonečný - my Vám teraz ponúkneme niekoľko nenahraditeľných, základných éterických olejov.

V detstve som často sledovala, ako babička umiestňuje misku s vodou na zvlhčenie miestnosti na parapet nad radiátor, do ktorej často dávala škoricové tyčinky a pomarančovú kôru. Dnes už môžeme používať oveľa efektívnejšie nástroje, ako boli babičkine metódy, ak chceme, aby bola vlhkosť vzduchu v našej domácnosti primeraná, a aby sme si zároveň vychutnávali priaznivé účinky éterických olejov.

Ultrazvukové odparovače pracujú na princípe studeného odparovania vody. To znamená, že aromatický zvlhčovač využíva vysokofrekvenčné ultrazvukové elektrické vibrácie, a aplikované éterické oleje sa rozkladajú na pozitívne a negatívne častice a tieto častice sa premieňajú na jemnú, neviditeľnú paru.

Existujú difuzéry na vodu a difuzéry „na sucho“ - to znamená, že nenalievate do nich vodu, len nakvapkáte pár kvapiek éterického oleja. V jesenných a zimných mesiacoch sa však oplatí vybrať si difuzéry s rozplylom vody, lebo kúrenie často vysušuje vzduch v byte alebo iných miestnostiach, čo môže u detí i dospelých vyvolať suchý kašeľ.

Difúzory osviežujú a zlepšujú kvalitu vzduchu v miestnosti a jednotlivé oleje vďaka svojim antibakteriálnym, fungicídnym a antivírusovým vlastnostiam ničia baktérie, huby a plesne, znižujú obsah chemických látok a ťažkých kovov vo vzduchu. Iné éterické oleje zasa čistia a dezinfikujú vzduch, a tiež pomáhajú zmierňovať alergické príznaky a uľahčujú dýchanie.

Používanie aróma difuzérov je mimoriadne jednoduché: zapojte kábel difúzora do zásuvky, zapnite ho a užívajte si príjemný, voňavý, liečivý vzduch. Difuzér pracuje ticho, takže ho môžete nechať zapnutý aj v noci! Na optimálnu prevádzku stačí len 15 minút!

Difuzéry Fabulo môžu byť vďaka svojmu vkusnému, modernému vzhľadu použité ako ozdoba každej obývacej izby alebo spálne, a určite by ste si ich mali zaobstarať, ak prevádzkujete masážny alebo kozmetický salón. V tmavých, hmlistých zimných mesiacoch Vám budú Vaši klienti vďační nielen za príjemné vône: difuzéry totiž majú aj svetelný terapeutický efekt, veď na nich možno nastaviť sedem rôznych farebných odtieňov.

A teraz sa pozrime na to, aké éterické oleje sa oplatí používať v difuzéroch!

 

Litsea Cubeba citrusovy etericky olejLitsea cubeba

Silica pochádzajúca z vavrínu kubébového Litsea Cubeba je tiež známa aj ako verbena. Sladký, korenistý olej s citrusovými tónmi má vždy vplyv na zlepšenie celkového duševného a telesného stavu a tiež na zlepšenie nálady, takže pre nás môže byť obzvlášť užitočný počas pochmúrnych zimných mesiacov, či počas núteného zdržiavania sa doma, spôsobeného karanténou. Tento éterický olej navyše neutralizuje pachy, čistí a dezinfikuje vzduch, posilňuje imunitný systém, a má analgetický a upokojujúci účinok. Nanajvýš vhodné je tento olej používať v aróma difúzore aj pri hĺbavej duševnej práci a učení, pretože zabezpečuje pohodu a pomáha pri myslení a koncentrácii.

Saloos tea tree etericky olej verbena

Tea Tree

Olej z čajovníka austrálskeho používajú pôvodní obyvatelia Austrálie po celé stáročia. Dnes, priamo uprostred pandémie spôsobenej korona vírusom, nám môže byť obzvlášť nápomocný: tento éterický olej je najúčinnejším prírodným dezinfekčným prostriedkom, ktorý je vhodný na osvieženie a udržanie čistoty v byte, v masážnych alebo kozmetických salónoch. Silná korenistá aróma čajovníka má čistiaci účinok na vzduch, ale tento éterický olej tiež neutralizuje nepríjemné pachy a osviežuje vzduch.

Saloos citronovy etericky olej

Citrón

Zatiaľ čo Litsea Cubeba má iba citrusový charakter, citrón má jednoznačne všetky pozitívne účinky citrusových plodov: zlepšuje náladu a dodáva energiu. Citrónový éterický olej má silný antivírusový a antiseptický účinok, a zároveň stimuluje prirodzenú obranyschopnosť tela, čistí a tonizuje lymfatický systém a pokožku. Je obzvlášť účinný pri poruchách trávenia, vysokom krvnom tlaku, reumatizme, opare, kŕčových žilách, ale tiež zlepšuje schopnosť koncentrácie, stimuluje tvorivosť a môže byť účinnou pomocou aj proti vyčerpaniu, stresu a napätiu.

Saloos levendula etericky olej

Levanduľa

Existujú dva typy ľudí: tí, ktorí milujú a tí, ktorí neznášajú vôňu levandule. Členovia druhej skupiny sú pravdepodobne v menšine, pretože levanduľa je možno náš najznámejší, najobľúbenejší a najbežnejšie používaný éterický olej. Má antiseptický, protizápalový účinok a čo je dobrá správa: na rozdiel od mnohých iných éterických olejov sa dá bez obáv používať aj u tehotných a u detí. Ak chcete, aby Vaša ratolesť dobre spala, nakvapkajte pred spaním niekoľko kvapiek do difúzera v detskej izbe. Vôňa levandule má upokojujúci účinok aj na dospelých, zároveň znižuje krvný tlak a je účinná proti bolestiam hlavy a migréne.

Saloos etericky olej pomaranc

Pomaranč

Rovnako ako citrón je aj pomaranč príjemný, osviežujúci olej, ktorý pôsobí nielen upokojujúco a zlepšuje náladu, ale tiež stimuluje bunkový metabolizmus a krvotvorbu. Môže byť účinnou pomocou aj v prípade horúčky a nechutenstva. Vôňu pomaranča majú v obľube zvyčajne aj tí, ktorí už neobľubujú éterické oleje so silnejšou arómou - takže si ho pokojne môžete nakvapkať do difuzéra doma aj vo svojom salóne.

fabulo-logo

Autor:
Dóra Horváth
www.fabulo.sk