Test produktu: S odolnou fitness loptou je svet okrúhly

Gymnastická lopta je náčinie vyrobené z mäkkého, elastického materiálu, ktoré bolo rozdelené do 5 rôznych veľkostí medzi 45 až 85 cm, odstupňovaných po 10 centimetrov. Používať ju začali v roku 1963 vo Švajčiarsku pri bábätkách a malých deťoch na rehabilitačné účely. „Švajčiarska lopta“ má mnoho známych mien: fitness lopta, gymnastická lopta, fyzioterapeutická lopta, pilates lopta, stabilizačná lopta alebo terapeutická lopta.

Dnes sa už používa pre rôzne vyvinuté formy tréningovej prípravy, stal sa populárnym gymnastickým nástrojom a typickým príslušenstvom fitness cvičenia, ale môžeme sa s ním stretnúť aj pri procesoch neurologického rozvoja, pri fyzioterapii, ale aj ako nástroj komfortu.

Gymnastická lopta robí cvičenia pestrejšími, efektívnejšími a rozmanitejšími. Jednotlivé cvičenia s loptou vytvárajú väčšie výzvy, pretože okrem správneho vykonávania cviku je potrebné neustále udržiavať rovnováhu. Cvičenie s loptou zvyšuje našu koncentráciu.

Účinnosť gymnastickej lopty tkvie v jej nestabilite – pri cvičení s loptou pracuje oveľa viac svalov ako pri cvičení na stabilnej podložke. V takom prípade každý bod tela vynakladá viac energie na udržanie rovnováhy. Vďaka tomu sú hlboké svaly v nepretržitej aktivite, a tak sa neustále posilňujú aj bez nášho vedomia. Na presné zvládnutie cvikov je potrebná spolupráca viacerých svalových skupín.

Určité svaly vyvíjajú aktivitu kvôli pohybu, zatiaľ čo iné zabezpečujú podporu a stabilitu. Stredobodom fitness programov s loptou sú najčastejšie svaly trupu, brucha a chrbta. Okrem toho môže byť lopta použitá aj na posilnenie svalov ramien, stehien, bokov a sedacích svalov, takže lopta núti celé telo k efektívnej práci.

Na rozdiel od všeobecnej mylnej predstavy, lopta sa na celodenné sedenie pri kancelárskej práci neodporúča.

Výhody fitness lopty:

  • upravuje všeobecnú stabilitu a rovnováhu tela
  • pozitívne pôsobí na držanie tela
  • pestré, hravé cvičebné náčinie
  • udržuje panvu v správnej polohe
  • vhodné na používanie aj pri posilňovacích cvičeniach
  • predchádza bolestiam chrbta, prípadne ich zmierňuje
  • pomáha pri relaxácii
  • je bezpečná, nepraskne a netrhá sa
  • nastaviteľná tvrdosť

AKO SI VYBRAŤ VHODNÚ LOPTU PRE SEBA?

Veľkosť je vtedy ideálna, ak sú pri sedení na lopte stehná vo vodorovnej polohe s podlahou. Ak nemáme poruke testovací kus, zmeriame výšku nášho sedu a berúc v úvahu elasticitu materiálu lopty, pripočítame 5-10 cm.

Kvôli prehľadu robia výrobcovia lopty v rôznych farbách, ale medzi veľkosťou a farbou nie je žiadny súvis.

Elasticita a kvalita materiálu použitého na výrobu lôpt je rôzna. Počas cvičenia sú gymnastické lopty vystavené vyššiemu zaťaženiu, než keď na nich len sedíme a udržujeme rovnováhu. Preto je dôležité vybrať z hľadiska používania vhodný a bezpečný materiál. Fabulo má v ponuke viacero druhov neprasknuteľných lôpt, ktoré v prípade prasknutia neprasknú okamžite, ale postupne a pomaly sa spúšťajú, resp. vypúšťajú vzduch.

Používam ju čoraz viac počas svojich domácich cvičení a cvičení jogy. Aj napriek tomu, že pri cvičení používam minimálne množstvo náčinia, lopta sa stala mojim dôležitým spoločníkom pri cvičení.
Mindennapi torna - Avatar

Autor:
Vera Vörös, fyzioterapeutka a pohybová terapeutka