Test produktu: použitie pásov TRX - pohľad zblízka

Tento populárny nástroj vyvinul člen elitnej jednotky amerického námorníctva Randy Hetrick. Prototyp vytvoril pomocou pásu Jiu Jitsu a padákového popruhu v roku 1997. Popruh zavesil do dverí a začal cvičiť využitím vlastnej telesnej hmotnosti. V roku 2001 ukončil službu u námorníctva a založil fitness spoločnosť; tak sa TRX pásy a s ním súvisiace cvičenie rýchlo rozšírili vo svete športu.

TRX je skratkou Total Resistance eXercises, čo je taká tréningová forma, kde vaše svaly pracujú proti nejakému odporu. Odporom môžu byť ručné činky, gumový pás alebo v tomto prípade vlastná hmotnosť tela pôsobiaca ako činka.

“Cvičiť len s využitím vlastnej hmotnosti?” - môžeme sa pýtať ako začiatočníci. Áno, a navyše veľmi efektívne, pretože nestabilná podpora zvyšuje zaťaženie našich svalov v dôsledku núteného vyvažovania - trup a iné stabilizačné svaly tak neustále pracujú. TRX popruh je jedným zo základných nástrojov funkčného tréningu, ktorý umožňuje posilnenie vzájomne prepojených svalových reťazcov.

Počas tréningu je zapájané hlboké svalstvo, ktoré pracuje so súdržnou silou; ide o stabilizačnú spoluprácu, kde kĺby ostávajú nezaťažené.

Cvičenia s TRX popruhmi môžu byť veľkou výzvou, ktorá cvičenca s menšou výdržou môže ľahko odradiť. Rozumným používaním tohto náčinia však môžeme dosiahnuť úžasný a veľkolepý pokrok v relatívne krátkom časovom období. Dokážeme si ním vytvoriť prirodzené a zdravé fyzično. Používať ho môže prakticky ktokoľvek bez ohľadu na úroveň fyzickej pripravenosti. Je to užitočný nástroj na rehabilitáciu, vhodný je aj na spaľovanie tukov a budovanie svalovej hmoty.

Zavesenie a stabilné uchytenie TRX závesného systému nám umožňuje vykonávať cvičenia v inom, ako vodorovnom uhle, takže intenzita cvičení je daná uhlom, ktorý zviera naše telo s vodorovnou plochou, resp. je daná vytvorenou stabilitou. Zmenou smeru vydávania energie (polohy tela), meníme obtiažnosť cvičenia. Ak nám napríklad, robia ťažkosti klasické „kliky”, na TRX pásoch jednoducho nastavíme uhol, pri ktorom dokážeme vynaložiť potrebnú silu na zvládnutie cviku. V opačnom prípade, ak nám nerobí žiaden problém klasický „ľah-sed”, môžeme cvičenie zintenzívniť zdvihnutím nôh.

TRX formuje celé telo. Posilnením core svalov prispieva k správnemu držaniu tela, zlepšuje vedomie vlastného telesného ja a robí týždenný tréningový plán variabilnejším.

Niekoľko dobrých rád k používaniu TRX pásov

  • Na začiatku cvičte pod dozorom skúseného trénera.
  • Dajte si záležať na precíznom vykonávaní cvikov v záujme ochrany vášho zdravia.
  • Ak nie ste veľmi trénovaný, prvých niekoľko cvičení vykonajte len zľahka.
  • V prípade domáceho použitia používajte zakúpené TRX popruhy podľa bezpečnostných pokynov.
  • Dôkladne zvážte miesto upevnenia a zavesenia TRX pásov.

Závesný posilňovací systém v ponuke Fabulo vysoko prevyšuje iný podobný produkt na trhu. Karabínky popruhov sa dokonale a bezpečne uzamkykajú. Kvalita materiálov a spracovania, ako aj jeho hrúbka a šírka je bezchybná.

Mindennapi torna - Avatar

Autor:
Vera Vörös, fyzioterapeutka a pohybová terapeutka