Test produktu: Použitie vibračného valca TriggerPoint GRID Vibe Plus Foam Roller

Valec je v dnešnej dobe nevyhnutným doplnkom rozcvičky pred športovaním, regenerácie po športovaní a je tiež preferovaný pri rehabilitácii. Z dôvodu, že zvyšuje krvný obeh, zvyšuje toleranciu bolesti, uvoľňuje svaly, zväčšuje rozsah pohybu svalov a kĺbov sa stal skutočne obľúbeným nástrojom.

O samotnom vibračnom masážnom valci TriggerPoint

TriggerPoint je poprednou americkou značkou na trhu, verná svojmu názvu, je valec vyrobený z pomerne masívnej, hustej EVA peny, a je navrhnutý na dlhodobé používanie. V porovnaní s hladkými variantami je mierne ťažší, váži 1,5 kg. Má dĺžku 32 cm a priemer 9 cm. Jeho veľkosť nie je príliš ideálna pre človeka s objemnejšou postavou, ale je vynikajúca na cesty, navyše k produktu dostaneme aj tri typy adaptérových hláv takže sa nemusíme báť, že by sme ho možno nedokázali nabíjať v inej krajine, alebo by sme museli kupovať vhodný adaptér. Valec má štyri stupne (40, 50, 60 a 70 Hz), pri maximálnom nabití vydrží dve hodiny. Počas používania sa z bezpečnostných dôvodov každých 10 minút vypne a musí sa znovu zapnúť, ale zvyčajne je to dostatok času na prevalcovanie celého tela.

Aké rozdiely však môžeme očakávať medzi bežným valcom a vibračným valcom?

Výskumy dokazujú, že ktorí po tréningu použili vibračný valec, sa vo väčšej miere znížil prah bolesti a tiež mali výrazne lepšiu pasívnu mobilitu (Romero-Moraleda et al. 2019). Účinnosť valca sa dá zvýšiť vykonaním dynamických pohybov počas valcovania, čo viac zvyšuje rozsah pohybu a propriocepciu (Lyu et al. 2020). Vibračný valec Grid Vibe Plus vibruje na štyroch rôznych frekvenciách pre ešte väčšie uvoľnenie svalov.

Kedy používame valec?

Pred tréningom, v kombinácii s dynamickým zahriatím, pre dosiahnutie lepšieho výkonu. Bezprostredne po tréningu na lepšiu regeneráciu, rehabilitáciu, alebo kedykoľvek máme pocit, že to naše telo potrebuje.

Ako používať valec?

Produkt je dodávaný so sprievodcom v anglickom jazyku, kde na obrázkoch je ilustrovaných niekoľko cvikov ako ho používať.

Niekoľko návrhov na použitie:

  • Je lepšie začať v režime nízkych vibrácií, a potom vibrácie zvyšovať podľa tolerancie
  • Je nevyhnutné uvoľniť oblasť, ktorú chcete valcovať, aby ste mohli preniknúť hlbšie
  • Jedno miesto sa valcuje minimálne 30 sekúnd, ale dlhšie ako 60 sekúnd už nemá žiadny význam
  • Ak sa dostanete na bolestivejšie miesto, tlačte ho na niekoľko sekúnd na valec a potom vykonajte ohýbanie alebo krúženie
  • Nevalcujte ohyby, kĺby ani miesta kde sú kosti
     
Video obsahuje aj titulky!

Odborný zdroj:

Lai, Y. H., Wang, A. Y., Yang, C. C., & Guo, L. Y. (2020). The Recovery Benefit on Skin Blood Flow Using Vibrating Foam Rollers for Postexercise Muscle Fatigue in Runners. International journal of environmental research and public health17(23), 9118.

Lin, W. C., Lee, C. L., & Chang, N. J. (2020). Acute Effects of Dynamic Stretching Followed by Vibration Foam Rolling on Sports Performance of Badminton Athletes. Journal of sports science & medicine19(2), 420–428.

Romero-Moraleda, B., González-García, J., Cuéllar-Rayo, Á., Balsalobre-Fernández, C., Muñoz-García, D., & Morencos, E. (2019). Effects of Vibration and Non-Vibration Foam Rolling on Recovery after Exercise with Induced Muscle Damage. Journal of sports science & medicine18(1), 172–180.

Body Optimization Training - Avatar


Autor:

Krisztina Szőke
trénerka, rehabilitačná trénerka a zakladateľka Body Optimization Training