Skladací vs. Prenosný masážny stôl

Pri výbere masážneho stola je dôležité si uvedomiť nasledujúcu múdrosť, podľa ktorej je každé prenosné lehátko skladacie, ale nie každé skladacie masážne lehátko je prenosné. S výnimkou, keď je dotyčný silák, ako Dávid Tóth z Okoličnej na Ostrove, ktorého sme požiadali, aby pre nás zdvihol upažením dve naše najobľúbenejšie drevené masážne stoly Fabulo - 13,2 kilogramové Uno a o 3,6 kilogramov ťažšieho brata Guru. Našej požiadavke s hravosťou vyhovel.

Zo žartu sme nabalili na Dávida ešte aj tretí stôl, trojdielny, 21,1 kilogramový Fabulo Guru Plus, s ktorým sa po počiatočnej neistote, ale nakoniec s ľahkosťou postavil a držal všetky tri stoly nad hlavou. Ani nie kvôli váhe to bola výzva pre neho, ako z pohľadu uchytenia a udržania rovnováhy.

Kto gúľa betonové gule alebo ťahá kamióny, tomu nerobí ťažkosti prehodiť pár masážnych stolov. Priznajme si však, že väčšina masérov, aj keď majú iste dobrú kondíciu, nie sú zápasníci. Preto je pri kúpe masážneho stola dôležité hľadisko jeho hmotnosť, obzvlášť, ak je dotyčný masér mobilný, čiže pravidelne chodí za klientmi, a neprestajne prenáša so sebou masážny stôl ako slimák svoj dom.

Dávid je šťastným majiteľom masážneho stola Fabulo Guru. Opýtali sme sa, prečo jeho voľba padla na tento model a dostali sme nasledovnú odpoveď:

Hľadal som naozaj pevný, masívny a široký stôl, na ktorý môžem bezpečne uložiť svojich klientov, ktorý prichádzajú prevažne z kruhu mojich kolegov - športovcov, tiež silákov. Majú aspoň sto kíl a široké plecia. Chcel som, aby pohodlne ležali počas masáže a nechcel som, aby sa pod nimi stôl rozpadol. Pre mňa nebola hmotnosť rozhodujúca. Na jednej strane preto, lebo väčšinou je stôl na fixnom mieste v šatni telocvične, na druhej strane, ak potrebujeme stôl preniesť so sebou na súťaž, nerobí nám to problém, veď v tíme má každý dosť veľkú silu. :)

Masážny stôl Fabulo Uno na fotografii má bez príslušenstva 13,2 kg a masážny stôl Fabulo Guru má 16,8 kg. Rozdiel 3,6 kilogramov v hmotnosti je môže byť výrazná, ak potrebujete vystúpať po schodoch až na ôsme poschodie a nie je k dispozícii výťah, predtým ho vybrať a následne naložiť do auta. Veľmi dôležitá je aj šírka stola, kým Uno má 71 cm, Guru má až 76 cm šírky, o toľko je nutné dvíhať stôl vyššie, aby masér neudieral spodok stola o schody. Dôležitým aspektom je aj dĺžka masážneho stola, zatiaľ čo je zložené Uno 93 cm dlhé, Guru v zloženom stave má až 96 cm. Druhý potrebuje o toľko viac miesta v kufri auta alebo na zadnom sedadle. Samozrejme, pokiaľ ide o pohodlie, výhoda masážneho stola Guru je nesporná, ale vzhľadom na väčšiu plochu na ležanie, viacvrstvovej pamäťovej pene a silnejším nohám je aj jeho hmotnosť vyššia.

Už na začiatku je dôležité rozhodnúť sa, či sa masážny stôl kupujete na fixné miesto, alebo ho plánujete prenášať. V druhom prípade sa oplatí vybrať si z kratších, užších a ľahších stolov. V ideálnom prípade by sa mala šírka stola pohybovať okolo 60 cm, maximálne 70 cm. Hmotnosť by mala byť ideálne okolo 8-11 kg, nanajvýš 12-15 kg. Ak stále nie ste si istý vo výbere, pomôže Vám filter na našej stránke: masážne stoly určené na časté prenášanie v hmotnostnej kategórii 8-11 kg, masážne stoly určené na príležitostné prenášanie sa nachádzajú v kategórii 12-15 kg. Aj v kategórii 16-21 kg nachádzajúce sa masážne stoly sú skladacie, ale na prenášanie ich neodporúčame. Ich prednosťou oproti pevným stolom je, že ich možno podľa potreby zložiť, odložiť, ak príslušná miestnosť slúži aj na iné účely, a tak sa uvoľní priestor. Takisto to môže byť výhodou, ak niekto masíruje doma a po masáži chce ukryť masážny stôl vedľa skrine alebo pod posteľ.

Vo všeobecnosti je pravda aj to, že masážne stoly s hliníkovou konštrukciou sú ľahšie ako s drevenou konštrukciou, samozrejme toto tvrdenie sa v závislosti od modelu môže meniť a môže sa stať, že drevené masážne lehátko s menšími rozmermi je ľahšie, ako veľký masívny model s hliníkovou konštrukciou. Vždy je nutné porovnať parametre masážnych stolov.

Ak priestory trvalo slúžia ako masážne štúdio a masér nechodí za klientmi, oplatí prezrieť si kategórie pevné masážne stoly alebo elektrické lehátka. Nech nikoho nezavádza slovko pevné, výška je aj u týchto modeloch nastaviteľná, len tieto stoly nemožno poskladať. Ak zloženie nie je nutnosť, každopádne odporúčame pevné masážne lehátko. Z pohľadu stability a pohodlia je neporaziteľné a bezkonkurenčné, v štúdiu vyžaruje rozhodnosť, silu a maximálny komfort smerom k prichádzajúcim klientom.

Nosnosť všetkých modelov na stránke Fabulo.sk je vysoko nad hranicou bezpečnosti, a to aj u stolov s ľahkou konštrukciou, takže toto nemusí byť hľadisko pri nákupe. Pri značkách Fabulo, Tandem a Habys je základom, že aj stoly s ľahkou konštrukciou sú odolné voči vyššej záťaži, a nezložia sa ani pod objemnejšími klientmi, ako sa to žiaľ pri bežných stoloch nie raz stane. Pravidelne ako prvú otázku dostávame "tento sa nezlomí, neprepadne, nevylomí sa mu noha, ako stôl kúpený v supermarkete XY." O tom nemôže byť ani reči, ale obavy sú pochopiteľné. Kto sa už raz spálil, druhý krát je už oveľa opatrnejší pri nákupe. 30-dňová záruka vrátenia peňazí a od modelu závislá 2 alebo až 5 ročná záruka je garanciou toho, že kvalita masážnych stolov v ponuke Fabulo.sk nie sú len otrepanou frázou, ale skutočnosťou.

Zvlášť by sme chceli vyzdvihnúť z našej ponuky 70 cm široký Fabulo Titan masážny stôl, ktorý podobne ako Guru je model s pohodlným hrubým molitanom z pamäťovej peny, avšak vďaka špeciálnej hliníkovej konštrukcii je ľahký. Pod molitanom, kde sa zvyčajne nachádza preglejka, je táto nahradená extra pevnou tkaninou s hustou osnovou, čím sme ušetrili ďalšie kilá na hmotnosti. Výsledkom je 11 kg ultraľahký, ale nerozbitný masážny stôl, obzvlášť vhodný na časté prenášanie.

Masážny stôl Fabulo Titan si medzi inými vybrali aj maďarská reprezentácia rýchlokorčuliarov, alebo aj slovenský hokejový klub HC Slovan Bratislava. Nižšie si prečítajte reakcie masérov jednotlivých tímov, prečo sa rozhodli pre masážne stoly Fabulo Titan:


 

Veľkou výhodou masážnych lehátok je okrem ich pohodlnosti aj skladnosť, jednoduchá prenosnosť a odolnosť. Stoly s nami nacestujú v sezóne niekoľko tisíc kilometrov, využívame ich pri regenerácii a starostlivosti o hráčov najmä pri zápasoch na klziskách súperov. Prácu na stoloch môžem hodnotiť len pozitívne, cítia sa na nich veľmi dobre aj hráči a pomáhajú nám byť pripravený na zápasy na 100%.
 

V kategórii ultra ľahkých stolov je nekorunovanou kráľovnou masážny stôl Habys Aero, ktorý je aj napriek nízkej hmotnosti veľmi stabilný a pevný, vďaka prvotriednym materiálom a precíznej inžinierskej práci, ako aj ručnej výrobe a prísnej kontrole kvality. Oficiálne crash testy potvrdili dynamické zaťaženie 350 kg a statické zaťaženie 1500 kg. Habys Aero možno dostať už od šírky 50 cm, s hmotnosťou iba 8 kg, ale je k dispozícii aj so šírkou 60 alebo 70 cm. Dĺžka modelu 165 cm zvykla zneistiť masérov. Nesmieme ale zabudnúť, že je k nemu pripevňovaná 25 cm dlhá opierka hlavy. Spolu takto predstavuje dĺžka stola 190 cm, ktorá vo väčšine prípadov postačuje.

Ani to však nie je problém, ak v prípade dvojmetrového športovca, dotyčnému trocha visia nohy. Mnohým je vyslovene pohodlné, ak sa členky nelomia a nie je ich nutné podkladať valcami. Pre Habys Aero sa popri iných profesionálnych športovcoch rozhodol aj viacnásobný majster sveta v športovej streľbe Erik Varga, ktorý so svojou manželkou pravidelne cestuje lietadlom na súťaže. Pre nich bola obzvlášť dôležitá prenosnosť lehátka.

Spokojnosť Erika Vargu potvrdzuje nasledovný list:

Hľadali sme v prvom rade čo najľahší skladací masérsky stôl, vhodný hlavne na cestovanie a leteckú prepravu, keďže ako reprezentanti často lietame na svetové podujatia. Veľmi sme boli spokojní s masážnym stolom, skvelo poslúžil, naozaj úžasne praktický, v porovnaní s inými stolmi super ľahký, skvelo vyhovujúci na presun lietadlom s praktickou taškou cez plece. Úžasne navrhnutá i opierka hlavy, veľmi pohodlná, nastaviteľná, komfortná, žiadne otlačenie tvárovej časti. Vrelo odporúčam, 100% spokojnosť.

Ďakujeme všetkým za spätnú väzbu a prajeme im aj touto cestou ešte veľa pódiových umiestnení a rýchlu regeneráciu po výkonoch v mene celého tímu Fabulo.

Autor: Ivan Mátis, Fabulo.sk