Prechádzka po kúpeľoch západného Slovenska

V prvej časti nášho seriálu sme predstavili kúpele Juhozápadného Slovenska. V tejto časti sme zavítali do kúpeľov Západného Slovenska. Aj teraz sme sa zamerali na tie miesta, kde sa podporí regenerácia, relaxácia a liečenie. Zároveň Vám ukážeme dva najvýznamnejšie kúpele na Slovensku - Piešťany a Trenčianske Teplice.

Nech sa páči: zoznam od západu smerom na sever:

1. Horné Saliby a Diakovce

Je pravda, že sa jedná o dve termálne kúpaliská. Pramene kúpeľov Horných Salíb a Diakoviec vyvierajú na hraniciach dvoch obcí medzi Galantou a Šaľou. Boli objavené 50-tich rokoch minulého storočia a dlho fungovali ako jedno kúpalisko. V roku 2001 si tieto dve obce rozdelili medzi sebou pramene. Diakovský prameň vyviera z hĺbky 780 metrov s teplotou 38 °C, zatiaľ čo prameň v Horných Saliboch vyviera z hĺbky 1559 metrov s teplotou 67 °C. Hlavnou zložkou vody je sodík, chlór a hydrogénuhličitan. Liečivý účinok horúcej termálnej vody sa prejavuje najmä pri ochoreniach pohybového ústrojenstva. Horné Saliby sú ideálnym miestom pre relax s rodinou, lebo sa tu nachádza aj 72 metrov dlhá šmykľavka. Návštevníkov čakajú 3 bazény, taliansky bazén, bazén pre mládež a detský bazén pre deti do 6 rokov, všetky s teplotou vody 30 °C. Pre tých, ktorý sa chcú liečiť je k dispozícii masáž, fyzioterapeutické procedúry, sauna a vodoliečba. Komplex predstavuje využitie vody viacerými spôsobmi: v bazénoch sú chrliče vody a vzduchové gejzíry, v rehabilitačnej oblasti je to už spomínaná vodoliečba, v krytej časti bublikový kúpeľ a hydromasážne sprchy. Na druhej strane v kúpeľoch Diakovce môžeme zažiť skutočný retro zážitok. Kúpalisko je ako z minulého storočia. To dokazujú aj ceny, ale aj stánky s Kofolou a lángošmi. Netreba sa však zľaknúť. Nostalgický pocit je dobre premyslený koncept a nie znak zanedbania.


2. Kúpele Piešťany

Piešťany sú svetoznáme. Je to najväčšie a najznámejšie kúpeľné mesto na Slovensku. Voda vyviera s teplotou 67 - 69 °C a spája liečivé účinky desiatich rôznych prameňov, čo je veľmi zriedkavé. Najväčšou zložkou je sírovodík, ale obsahuje aj významné množstvo minerálov. Symbolom kúpeľov je postava muža, ktorý láme barle. Dokonale symbolizuje silu liečebných procedúr, ktoré pomáhajú zastaviť opotrebovanie chrupaviek a spojivového tkaniva. A aj keď barle zahodiť nevieme, liečivá voda určite pomôže udržať zdravú pohyblivosť. Na ošetrovanie sa nevyužíva len voda, ale aj piešťanské bahno, ktoré prispieva k odbúravaniu napätia a má uvoľňujúce účinky. Bahno spája liečivé účinky usadených sedimentov a termálnej vody s obzvlášť vysokým obsahom síry. Bahenné kúpele sú jedinečné na svete. Prvé písomné zmienky o kúpeloch pochádzajú z roku 1642 a onedlho zaznamenali celosvetovú slávu.


3. Kúpele Trenčianske Teplice

Trenčianske Teplice patria medzi najstaršie a najnavštevovanejšie kúpele Slovenska. Ich sláva je porovnateľná s Piešťanmi. Podľa legendy prameň objavil v 16. storočí jeden chromý pastier, ktorý hľadal zatúlanú ovečku. Tento príbeh je zobrazený aj na erbe mesta. Sírna voda s teplotou vody 36-40 °C vyviera z piatich prameňov. K vode sa pripája aj liečivé bahno s obsahom síry, ktoré tiež využívajú na liečebné účely. Poskytuje úľavu pri ochoreniach pohybového ústrojenstva. Počas návštevy Trenčianskych Teplíc určite zájdite do kúpeľov Hamman. Návštevníci sa tu môžu cítiť, ako keby boli v Egypte. Túto atmosféru dotvárajú budovy v severoafrickom štýle. Budovy navrhli miestny architekti na svetový veľtrh v Paríži. Mesto okrem kúpeľov preslávil aj v lete organizovaný najstarší hudobný festival v strednej Európe Hudobné Leto a prestížny filmový festival Art Film.


4. Termály Malé Bielice

Partizánske leží medzi Nitrou a Prievidzou. Mesto bolo na Partizánke premenované na znak uznania účasti miestneho obyvateľstva v SNP. Okrem historického významu v druhej svetovej vojne sa mesto oplatí navštíviť aj kvôli prírodným zaujímavostiam a termálnej vode, ktorá vyviera z troch zdrojov. Mesto Partizánske obklopujú krásne hory, ktoré poskytujú skvelé turistické príležitosti. Mierne minerálna voda s teplotou 43 °C má blahodarné účinky na pohybové ústrojenstvo a nervovú sústavu. Kúpele ponúkajú aj mnoho príležitostí na relax v perličkovom kúpeli, hydromasážnom bazéne, saune a tureckom kúpeli. Návštevníkov privítajú len tri bazény a jeden pre deti. Rodiny s deťmi upozorňujeme, že deti do troch rokov nemajú prístup do kúpeľov.


5. Bojnice - Termálne kúpalisko Čajka

Ak si chcete užiť účinky liečivej vody v rozprávkovom kraji, Bojnice sú skvelou voľbou. Z bazéna sa naskytne nádherný výhľad na Bojnický hrad, ktorý takmer bez porušenia prežil krušné časy minulého storočia. Bojnický zámok bol miestom nakrúcania mnohých filmov. Prvé zmienky o kúpeloch pochádzajú z roku 1113, kedy sa už využívali na liečebné účely.

Voda z prameňa vyvierajúceho z hĺbky 1200 - 1500 metrov je vysoká koncentrácia hydrogénuhličitanu, vápnika, horčíka. Teplota vody sa pohybuje medzi 28-52 °C. Ideálne je na liečenie ochorení pohybovej a nervovej sústavy. Kúpele kladu veľký dôraz okrem liečivej sily vody aj na iné formy prírodných liečivých síl ako je akupunktúra alebo návšteva soľnej jaskyne. V blízkosti sa nachádza aj najstaršia zoologická záhrada, ktorú môžete navštíviť so svojimi deťmi.


6. Santovka Wellness

Minerálna voda Santovka môže prispieť k nášmu zdraviu niekoľkými spôsobmi. Odporúča sa na kúpeľnú aj pitnú kúru. Aj keď sa v oblasti nachádza známa vinohradnícka oblasť, my predsa len odporúčame vodu. Zariadenie je žiaľ možné navštíviť len v letnom období od mája do septembra. Liečivá voda kúpeľov je už známa po stáročia, ale prvý kúpeľný dom bol postavený až v roku 1864. Takmer o storočie neskôr sa kúpele prešli do majetku štátu, čo predstavuje zmenu a to nie len právnu. Prvé známe pramene strácali výdatnosť, preto sa postupne začali vykonávať nové vrty. Výskumné vrty boli úspešné a od roku 1960 sa kúpele postupne rozvíjajú. Voda vyriera na povrch len s teplotou 27 °C, čo zaostáva za teplotou väčšiny termálnych vôd. Obsahuje stopové prvky alkalických kovov, ktoré priaznivo pôsobia na srdcové a cievne choroby. Blahodarné účinky vody sa prejavujú aj v liečbe chorôb pohybového aparátu a alergií. Voda neustále prúdi, čím je zaistený najvyšší stupeň čistoty. Zaujímavosťou kúpeľov sú travertínové bazény z vápenca, pripomínajúce rímske obdobie. Tu môžeme zažiť cestovanie v čase.


fabulo-logo

Autor:
Fabulo.sk