Prechádzka po kúpeľoch Juhozápadného Slovenska

Osem najlepších kúpeľov a termálnych kúpalísk na Juhozápadnom Slovensku

Na Slovensku je bohatý výber kúpeľov a termálnych kúpalísk. Vybrali sme pre Vás tie najlepšie v juhozápadnom regióne, pri ktorých nájdete aj historické pamiatky alebo rôzne iné atrakcie.

Štúrovo – Vadaš Thermalpark

Mesto Štúrovo leží na slovensko-maďarskej hranici pri rieke Dunaj. Obe krajiny spája most postavený v rokoch 1894-1895, ktorý je pomenovaný po dcére Franza Jozefa, Most Márie Valérie. Na konci druhej svetovej vojny bol most ustupujúcou nemeckou armádou zničený. V roku 2001 bol opäť zrekonštruovaný a pešo sa možno prejsť do maďarského Ostrihomu, kde sa nachádza veľkolepá bazilika.

Termálny prameň vyvierajúci z hĺbky 130 metrov s teplotou vody 39,7 °C bol objavený v roku 1973. Ten sa stal zdrojom termálneho kúpaliska Vadaš. Odvtedy sa termálne kúpalisko neustále rozširuje. Dnes sa Vadaš Thermalpark rozprestiera na rozlohe 24 hektárov a zaraďuje sa medzi najväčšie kúpaliská Slovenska. Medzi bazénmi sa nachádza aj na Slovensku jedinečný bazén Lagúna s umelým vlnobitím. Možno práve preto je kúpalisko také obľúbené a priťahuje na Slovensko aj veľa zahraničných návštevníkov. Druhou veľkou prednosťou kúpaliska je jeho poloha, ktorá ponúka vyžitie aj na voľný čas, okrem aktivít v prírode aj blízke historické pamiatky. Na juh od Štúrova sa nachádza pohorie Piliš a na východ Kováčovské kopce - Burda, ktoré ponúka veľa možností na turistiku. V blízkosti mesta sa do Dunaja vlievajú rieky Hron a Ipeľ. V Štúrove sa každoročne na jeseň koná jeden z najstarších jarmokov Šimona Júdu.

Termálne kúpalisko Komárno

Komárno leží pri sútoku Váhu a Dunaja. Je najjužnejším a aj najnižšie položeným miestom v Slovenskej republike. Najznámejšou atrakciou mesta je Komárňanská pevnosť. Je to najväčšia a najvýznamnejšia pamiatka svojho druhu na Slovensku a svojimi rozmermi je unikátom európskeho formátu. Komárňanský obranný systém je sprístupnený verejnosti.

V roku 1967 objavili v hĺbke 1224 metrov 54 °C teplý prameň. Termálne kúpalisko je vybudované na ploche 2,5 ha. Má dva aktívne termálne pramene s teplotou vody 45 °C a 30 °C. Tieto minerálne vody majú priaznivé účinky na kĺbové, reumatické a ženské choroby. S možnosťou celoročného využitia sa na termálnom kúpalisku nachádza sedací termálny bazén s atrakciami ako vzduchové lehátka, nerezový vodopád a intenzívna hydromasáž s prisávaním vzduchu.

Thermal Corvinus Veľký Meder

Veľký Meder je centrom Dolného žitného ostrova a leží medzi Bratislavou a Komárnom. Kúpeľné mesto s 940-ročnou tradíciou spája vidiecky turizmus s rekreačnými službami. Na okraji mesta sa nachádza 100-hektárový lesopark, v prostredí ktorého sa nachádza celoročne otvorené kúpalisko Thermal Corvinus.

Termálna voda s teplotou vody 26 - 38 °C má blahodarné účinky na pohybové ústrojenstvo, chrbticu, svaly a celkovo regeneruje celý ľudský organizmus. Chemické zloženie geotermálnej vody je ideálne na liečenie kĺbových ochorení a svalovú únavu. Kúpalisko bolo otvorené v roku 1974 a neustále sa rozrastalo. Dnes sa tu nachádza rekreačné cenrum so saunami, masážami, soľnou jaskyňou a pre deti sú vybudované mnohé tobogany.

Termálne kúpalisko Patince

Kúpele Patince sa nachádzajú na južnom Slovensku 15 kilometrov od Komárna pri najjužnejšej obci Slovenska, Patince.

Areál sa nachádza v oblasti najdlhšieho slnečného svitu a najvyšších teplôt nameraných na území republiky. Rekreačný areál bol vybudovaný na mieste starých rímskych kúpeľov v okolí termálneho prameňa, ktorý vyviera z hĺbky 160–200 m, má teplotu 27C°. Minerálna voda priaznivo pôsobí na pohybové ústrojenstvo. Podľa zachovalých písomností boli aj v minulosti využívané liečivé účinky minerálnej vody. V 17. a 18. storočí, na rozdiel od dnešnej formy kúpeľov, boli v okolí prameňa termálnej vody vybudované prírodné vane. Liečili sa tu choroby končatín. V súčasnosti sú už namiesto prírodných vaní bazény, ale liečivý účinok vody je nezmenený.

Kúpele Dudince

Kúpeľné mesto Dudince sa nachádza 15 kilometrov od Šiah. Prvá písomná zmienka o liečivých prameňoch a ich účinkoch pochádzajú ešte z doby kamennej. Neskôr Rimania tu vybudovali prírodné kúpele, ktorých pozostatky nájdeme aj dnes. Podľa legendy za liečivý účinok termálnej vody, ktorá premenila miestny prameň na liečivý, vďačíme víle Dudinke. Podľa nej je pomenované aj miestne kúpalisko.

Liečivé účinky vody sú nepochybné. Liečia sa tu predovšetkým ochorenia pohybového aparátu, kardiovaskuklárne a neurologické ochorenia. Vysoko mineralizovaná liečivá voda je ojedinelou kombináciou oxidu uhličitého a sulfánu. Voda obsahuje aj ďalšie významné prvky ako chlór, sodík, síra a vápnik, ako aj pestrú paletu rozpustných minerálov. Kúpele v Dudinciach je jediné miesto v stredovýchodnej Európe, kde možno liečiť súčasne choroby obehového ústrojenstva a ochorenia srdcovo-cievneho aparátu. Voda podobného zloženia v Európe je už len vo Vichy (Francúzsko).

Thermalpark Dunajská Streda

Dunajská Streda leží v srdci Žitného Ostrova - najväčšieho riečneho ostrova v Európe. Je významným hospodárskym aj kultúrnym centrom regiónu. Názov mesta vzniklo z privilégia, na základe ktorého sa tu mohli každú stredu konať trhy. V meste sa nachádzajú historické pamiatky ako Žltý kaštieľ - sídlo Žitnoostrovného múzea alebo Vermesova vila - vysunuté pracovisko Slovenskej národnej galérie. Každý rok v septembri sa tu koná tradičný Žitnoostrovský jarmok.

Avšak nemôžeme vynechať ani termálne kúpalisko Thermalpark, ktoré je otvorené pre verejnosť po celý rok. Je to jedno z najobľúbenejších a najnavštevovanejších rekreačných stredísk južného Slovenska. Ponúka dokonalý relax pre všetky vekové kategórie, veľa zábavy v detskom bazéne či na toboganovej veži. Termálne kúpalisko vzniklo vďaka náhode, keď začiatkom 80-tych rokov namiesto olejového vrtu navŕtali v hĺbke 1600 metrov mineralizovanú vodu s teplotou 57 °C. Mineralizovaná liečivá a termálna voda v bazénoch s teplotou od 26 °C do 39 °C má priaznivé účinky predovšetkým pri ťažkostiach pohybového ústrojenstva. Súčasťou kúpaliska je aj masážne centrum a saunový svet s bohatou ponukou sáun - parná sauna, infrasauna alebo biosauna. Je tu možnosť vyskúšať si aj terapiu BEMER, soľnú jaskyňu, ľadopád či zážitkové sprchy.

Termálne kúpalisko Podhájska

Termálne kúpalisko Podhájska sa nachádza juhu Slovenska neďaleko Nových Zámkov a poskytuje možnosť oddychu a rekreácie v letnom i v zimnom období. Termálna voda vyviera z hÍbky 1900 m s teplotou približne 80 °C s obsahom jódu, ktorý ju sfarbuje do hneda. Voda svojím zložením je unikátom porovnateľným s vodou Mŕtveho mora na hranici Jordánska a Izraelu. Súčasťou termálneho kúpaliska je novotvorený Wellness centrum Aquamarin s komplexom sáun, tropický tunel, vodné peklo, morský kúpeľ, tepidárium, ľadopád, vedro odvahy i ochladzovací bazén.

8. Poľný Kesov - Thermal Park Nitrava

Obec Poľný Kesov sa nachádza neďaleko Nitry, mesta bohatého na históriu. Celoročne otvorené termálne kúpalisko na nachádza v areáli plného stromov a zelene. Vysoko mineralizovaná termálna voda, s teplotou od 32 do 39 °C v jednotlivých bazénoch, blahodarne pôsobí na pohybové ústrojenstvo, centrálny nervový systém, na reumatické ochorenia, poúrazové stavy. V letnej sezóne ponúka kúpalisko množstvo toboganov a rôznych programov. Pre milovníkov adrenalínových atrakcií pripravujú nový druh toboganu pod názvom Kesovská raketa, z ktorej návštevník padá voľným pádom do bazéna. budú mať možnosť vyskúšať veľkú senzáciu: návštevník vstúpi do kabínky, v ktorej sa pod nim otvorí podlaha a voľným pádom padá rovno do bazéna. V areáli je k dispozícii aj saunový svet a masáže.

fabulo-logo

Autor:
Fabulo.sk