Potiahni, drž, pusť - recenzia gumených a textilných posilňovacích gúm

Počas tréningov a rehabilitačných cvičení vykonávame niektoré cviky pomocou rôznych pomôcok. Oplatí sa vybrať také, ktoré sú jednoduché a ich použitie je všetranné. A presne o takom bude teraz reč: posilňovacia guma.

Efektívne ju môžeme používať pri cvikoch v stoji alebo v ľahu, rukami alebo nohami (prípadne aj inou časťou tela). Univerzálny doplnok na funkčný tréning, budovanie svalov, rehabilitáciu, rozcvičku a strečing. Jej rozmery sú malé, preto ju možno jednoducho uložiť alebo prenášať. Jej hlavnou výhodou je, že popri nepretržitom odpore dáva nutkanie, aby sme ju naťahovali a naťahovali...

Existujú odporové gumy s rôznym stupňov odporu; ľahký, stredný a silný - pri niektorých druhoch uvádzajú aj odpor v kilogramoch. Ak pracujeme s rôznymi svalovými skupinami, alebo aj keď iba s jednou, a nie sme si istý so svojou úrovňou, oplatí sa zaobstarať si sadu gúm, v ktorej sú všetky tri druhy. Takéto balenie je užitočné aj vtedy, ak je potrebné postupné zaťaženie - od ľahkého po silné.

V podstate môžeme rozlišovať dva typy: textilné odporové gumy  a obyčajné gumené odporové pásy. Tieto teraz nebudem porovnávať, iba predstavím ich najdôležitejšie vlastnosti.

Textilné odporové gumy jemne zaťažujú, to znamená, že možnosť zranenia je takmer vylúčená - ich použitie zaisťuje vykonanie uzavretých, kinetických cvikov. Vtedy hovoríme o uzavretom kinetickom zaťažení, keď je posledný kĺb končatiny zafixovaný, čiže narazí na odpor. Ak je takýmto spôsobom v pohybe naraz viac kĺbov, vtedy sa aj dané svalové skupiny spolu pohybujú vyrovnanou a súdržnou silou. 

Ďalšou prednosťou tohto typu okrem uzavretej formy, je jeho fixná dĺžka; preto ju nie je nutné držať rukami, bočné zmeny možno rýchlo vykonávať.  

Textilná verzia je inovatívnym dizajnom obyčajných gumičiek z hľadiska kvality aj funkčnosti.. 

Hlavné vlastnosti posilňovacích gúm Blackroll:

  • Možno prať
  • Z odolného materiálu
  • Neobsahuje latex a vďaka tomu nespôsobuje podráždenie ani u alergikov
  • Uzavretá, pevná dĺžka

Ich pohodlné používanie umožňuje mať voľné ruky, ktoré môžeme využiť hoci na podopieranie, prípadne na použitie iných pomôcok.

Posilňovacia guma na cvičenie Sissel, neponúka také veľké možnosti, napriek tomu si ju vyberám ako fyzioterapeutka. Používam ju na také cviky, kde je cieľom väčší rozsah pohybu - pretože to umožňuje dĺžka pomôcky. Jej flexibilita je dynamickejšia, umožňuje pohyb s väčším oblúkom. Nemusíme sa obávať toho, že sa zraníme, odolnosť voči roztrhnutiu a bezpečnosť používania zaisťujú renomované značky dostupné v internetovom obchode Fabulo.  

Pre tých, ktorým záleží, aby doma vykonávali rôznorodé cviky, ktoré rozhýbu viac svalových skupín pomocou pomôcok, sa oplatí zaobstarať si niektorú z týchto cenovo dostupných produktov - určite nájdete správnu farbu a typ.

kazdodenne-cvicenie- Avatar

Autor:
Vera Vörös, fyzioterapeut