Joga nad Ásanou III.

Hodiny Asany prebiehali v štýle Hatha Yoga, ktorá je považovaná za predchodcu všetkých existujúcich a populárnych štýlov jogy. Toto predstavuje 84 ásan a ich variácií, ktoré sú prevažne pomenované podľa prírodných útvarov alebo zvierat. Bez ohľadu na lektora sme skôr precvičovali statické cviky, s výnimkou niekoľkých dynamických variácií, ktoré slúžili hlavne na podporu tráviacej sústavy. Ásany sme precvičovali nezávisle od seba, v sérii sme cvičili len Pozdrav Slnka (Surya Namaskar). V jednotlivých ásanách sme vytrvali dlho a opakovali sme ich viackrát po sebe, pričom sme v danej polohe vydržali stále dlhšie, čím sme jednotlivé cviky stále prehlbovali. Cvičiteľ vždy myslel na začiatočníkov aj pokročilých súčasne, aby aj tí prví mali pocit úspechu, a aj pre tých ostatných boli jednotlivé ásany adekvátnou výzvou, takže nám predviedli vždy viac variácií.

Pozdrav Slnka (Surya Namaskar)

Veľký dôraz kládli na správne dýchanie, ktoré napomáhalo prehĺbeniu v danom cviku, ďalej správnemu prúdeniu prány, prípadne v jednotlivých pozíciách zohrávalo úlohu aj v masáži vnútorných orgánov. Hodiny často začínali a končili dýchacími cvičeniami Pranayama. Jednou z našich obľúbených bolo striedavé zatváranie a otváranie nosných dierok (Nadhi Sodhana / Anuloma Viloma), druhou bolo ohňové dýchanie (Kapalabhati), čo znamená silené rytmické rýchle vydychovanie za sebou, po ktorom pľúca nasávajú samovoľne vzduch. Je to veľmi energizujúci cvik.

Všetci lektori boli Indovia. Prišli z rôznych častí krajiny. Všetci boli vysoko vzdelaní, skúsení a zanietení učitelia. Vzdelanie získali v ašrame Bihar School of Yoga, ktorá je jednou zo štyroch inštitúcií jogy, ktorá bola uznaná za tradičný zdroj v Indii. Špecifickým rozdielom medzi lektormi bola ich úroveň znalosti angličtiny. Kto lepšie hovoril jazykom, zrozumiteľnejšie vedel odovzdať svoje znalosti, presnejšie dával inštrukcie, neučili sme sa iba na základe napodobňovania, ale lepšie sme pochopili spôsob správneho prevedenia a blahodarných účinkov daných ásan. Tie priaznivo pôsobia nielen na svaly a kĺby, ale napríklad aj na nervovú, hormonálnu a tráviacu sústavu. Učitelia nám pekne zostavili hodiny. Mali svoju krivku, správny rytmus, postupne nasledovali čoraz náročnejšie ásany. Dohliadali na to, aby pozíciu vždy striedala kontra pozícia, a aby telo nebolo jednostranne zaťažené. Po každej ásane sme dostali dostatok času na to - väčšinou vo voľnom vzpriamenom stoji, v pozícii dieťaťa (Balasana) alebo ležmo na chrbte (Shavasana), aby sme si oddýchli a pocítili účinky ásan na naše telo i ducha. Páčilo sa mi, že jogíni si vzájomne navštevujú hodiny. Pomáhajú si, podporujú sa a v prípade potreby sa navzájom upravia, čo s pokorou aj príjmu a neberú to ako boj o ego.

Počas týždňa sme si poriadne rozhýbali každú časť tela. Boli posilňujúce, naťahujúce ásany, aj ásany na rotáciu chrbtice aj na rozvoj rovnováhy. Na konci hodín opakované OM mantry dobre zobrazovali, akú úroveň vibrácie sme dosiahli. Čoraz čistejší, hlbší, pokojnejší a rozhodnejší hlas vznikal v našich krčných čakrách. Už na konci prvej hodiny sme cítili, že sme tu, sme na správnom mieste, tu konečne vieme spomaliť, vieme sa upokojiť a uvoľniť sa.

Centrum funguje aj ako Ajurvédske liečebné a wellness centrum. Kto má čas, môže sa zúčastniť dvoj až trojtýždňovej očistnej, vyvažujúcej, oživujúcej a omladzujúcej kúre Panchakarma. Ošetrenie začína po konzultácii miestneho lekára, ktorého sme zo zvedavosti navštívili aj my. Počas dvadsať minútovej diagnostike sa spýta, na aký problém hľadáme riešenie, pritom sleduje náš prejav aj vzhľad. Ďalej číta z nášho jazyka a vyšetrí nám aj oči. Nakoniec troma prstami ohmatá náš pulz, aby určil, či sú zložky v našom vnútri v rovnováhe. Podľa základného princípu ajurvédskeho liečenia je zdravie vtedy, ak sú tri dóše (vata, pitta, kapha) a päť základných prvkov, ktoré ich tvoria (vzduch, éter, oheň, voda, zem) v rovnováhe.

U mňa zistil nízku pitty a vysokú kaphy, čo mohlo spôsobiť moje problémy s trávením, a aj to, že v poslednej dobe som bol často prechladnutý a unavený. Odporučil mi, čo by som mal jesť a naopak, čomu by som sa mal vyhýbať, odporučil aj dychové cvičenia (napr. ohnivé dýchanie), ásany (napr. dvíhanie nôh alebo predklony) a mantry, ktoré mi pomôžu pri zvýšení pitty. Odporučil rôzne, na mieste vykonateľné 3-5 dňové ošetrenia, očistné kúry, masáže, respektíve trojmesačnú bylinkovo - medikamentóznu kúru na očistenie krvi. Tá druhá stála len 8 euro, musím užívať denne dve tablety ráno a večer.

Pred odcestovaním sme mali čas len na jednu z procedúr. Obaja sme si vybrali 45 minútovú reflexnú masáž nôh a rúk. Masáž som absolvoval na peknom vyrezávanom drevenom stole, na ktorom nebol otvor na tvár ani opierka hlavy, žiaľ. Našťastie ma masér často otáčal a masáž bola krátka, takže som si nepreležal krk. Masáž bola veľmi intenzívna. U nás by masáž nôh a rúk nazývali tonizujúcou športovou masážou. Výnimočne mi dobre padlo, ako mi poriadne premasíroval lýtka. Reflexológia nebola cielená. Dotkol sa všetkých existujúcich bodov, postláčal, ale na problematických miestach sa nezdržiaval. Na konci som sa cítil veľmi energicky, smerom do jedálne som sa vybral tanečným krokom zvedavý, čo dobrého nám navarili na večeru. :) Ak sa raz vrátime do centra, istotne by som absolvoval aj kúru Panchakarma. Počas nášho pobytu si túto 2-3 týždňovú očistnú kúru užívala jedna američanka a jeden angličan, s ktorými sme sa v jedálni často stretávali a rozprávali. Boli na špeciálnej diéte a každý deň sa dvakrát zúčastňovali na 90 minútovej rozmaznávajúcej procedúre. Boli vyhladení, omladli a vznášali sa desať centimetrov nad zemou.

Po skúsenostiach so Swan yoga centrom, s jeho prekrásnym a láskyplným prostredím, profesionálnym prístupom ho môžeme každému len odporučiť. Oplatí sa prísť aspoň na dva týždne, aby si sa naozaj dokázal prehĺbiť a utíšiť. Počas tejto doby sa ti naskytne dosť príležitostí na ayurvédske procedúry, aj na očistné kúry. Kto by sa chcel vážnejšie venovať joge, tomu odporúčame 200 hodinovú prípravu pre učiteľov, ktorá sa práve začínala pri našom odchode. Jedna sa koná ešte v strede sezóny a jedna aj na konci.

Pre tých, ktorým je India vzdialená, je dobrou správou, že v Španielsku prevádzkujú až dve centrá. V máji počas monzúnov indická škola Goán zatvorí svoje brány a jedna časť joga inštruktorov pracuje v tomto období v nadácii, venujú sa väzňom, policajtom a starším ľuďom. Ostatní yogíni, ako napríklad jeden zo zakladateľov, Gyanmitra, cestujú na Malorku a Ibizu a tam sa venujú vyučovaniu jogy. Shivendra, druhý zakladateľ, na našu otázku, že prečo si vybrali takéto hlučné, a pre zábavy chtivých turistov populárne miesta, nám s úsmevom povedal len toľko: "Veď práve tam je naozaj potrebné na zachovanie rovnováhy, my sme druhou miskou váhy." Ešte dodal, že vie o takom Ashramre, ktorý bol postavený oproti závodu na výrobu zbraní, tiež z podobných dôvodov.

Pre tých, ktorým je aj Španielsko vzdialené, ale svet jogy blízky, na webovej stránke centra, nájde na stiahnutie audio súbory, mantry a meditácie. V prvom rade odporúčame yoga nidru, znalosť anglického jazyka je však k nej potrebná. Sme vďační prozreteľnosti, že nás zaviedla do tohto centra. Joga sa odteraz stala ešte organickejšou súčasťou nášho každodenného života. Želám Ti, aby si prežil podobnú, hlbokú skúsenosť. Hari Om!

Matis-Ivan

Autor:
Ivan Mátis
www.fabulo.sk