Ako masér vytvára úsmevnejší a láskavejší svet?

Spoločenská zodpovednosť masérov, fyzioterapeutov a profesionálov v oblasti zdravia je na popredných priečkach dôležitosti. Klient zostupuje z masážneho stola nabitý energiou, uvoľnený a oslobodený od problémov. Pre maséra sú žiariace oči a usmiata tvár klienta po masáži také isté uznanie, ako potlesk pre herca.

Čo si však málo masérov uvedomuje, že sa týmto ich práca nekončí, ale spúšťa sa reťazová reakcia. Uvoľnený klient sa spontánne na každého usmieva, čím vyčarí úsmev na tvári aj tých najsmutnejších ľudí. Takto sa dobrá nálada šíri ďalej ako vírus - nezastaviteľne.

Úsmev je totiž nákazlivý. Ak sa na niekoho usmejeme, nechtiac sa tiež usmeje. Podľa Ruth Campbell, profesorky londýnskej University College, vďačíme za to tzv. zrkadlovému neurónu, ktorý sa nachádza v mozgu. Tento spúšťa činnosť tých oblastí mozgu, ktoré sú zodpovedné za rozpoznávanie tváre a výrazu tváre, a výsledkom je okamžitá zrkadlová reakcia. Navyše, toto funguje aj vtedy, ak stimul vyvolávajúca osoba gesto iba predstiera.

Skytá kamera na jednej autobusovej zastávke zachytila, ako spontánny smiech vyčarí dobrú náladu aj na najsmutnejšej tvári čakajúceho.

Samozrejme úsmev sa šíri najbezpečnejšie, keď je úprimný. Kto zostupuje z masážneho stola, ten vo všeobecnosti nemusí predstierať úsmev. Ten má ústa od ucha k uchu. Ak ako maséri nie sme si istí v úspešnosti ošetrenia, vtedy vieme, že úsmev klienta je úprimný, keď sa aj jeho oči usmievajú. Na úsmeve totiž zohrávajú dôležitú úlohu dve skupiny svalov: smiechové svaly, ktoré sa na oboch stranách tváre tiahnu po kútiky úst, a svaly okolo očí, ktoré sú zodpovedné za stračie nôžky. Fungovanie smiechových svalov vieme ovládať a tým aj predstierať úsmev, zatiaľ čo svaly okolo očí fungujú nezávisle od našej vôle a preto usmievajúce sa oči vždy odrážajú úprimné emócie.

Úprimný úsmev navyše slúži aj nášmu zdraviu. Smiech stimuluje aj tvorbu endorfímu, ktorý je prirodzeným tlmičom bolesti, čím zmierňuje stres a napomáha uzdraveniu. Aj toto potvrdzuje, že prečo je veselý človek tak zriedka chorý a prečo má toľko problémov pochmúrny, notorický sťažovateľ.

Smiech je najlepší liek. Okrem toho, že sa nám zlepší zdravie a pohoda, získame aj viac priateľov. Ak si všimneme, ako pôsobí na naše orgány, pochopíme, prečo je také dôležité, aby sme mali v dennom rozvrhu pravidelný smiech. Časom totiž, ak proti tomu nezasiahneme, budeme čoraz smutnejší. Podľa štatistík dospelý sa smeje v priemere pätnásťkrát, kým škôlkár až štyristokrát za jeden deň. Smiechom a zrýchli dýchanie, pracuje bránica, svaly krku, brucha, tváre a pliec. Od smiechu sa znižuje tep, rozširujú sa cievy, tvár sa začervená, zlepšuje sa chuť do jedla, spália sa nadbytočné tuky. Z lekárskeho hľadiska sa teda dôrazne odporúča denne pravidelne sa smiať. Mal by sa predpisovať na recept, ale nie je ho dostať v lekárňach. Namiesto toho však môžeme kedykoľvek zájsť na masáž, po ktorej sa nám zaručene objaví úsmev na tvári a odtiaľ je už len jeden krôčik, aby sme sa z chuti zasmiali. Najlepšie je, ak sa vieme zasmiať sami nad sebou, ak neberieme život a sami seba príliš vážne.

Zhrnutie na záver: Za masáž vykonanú s ochotou pomôcť a profesionálnou dôkladnosťou je zodpovedný masér alebo fyzioterapeut. Následné pôsobenie ošetrenia, na základe horeuvedených skutočností môžeme kľudne zveriť na klienta: nech sa usmieva na svet a ten sa na neho usmeje späť. Takto vytvára masér, fyzioterapeut alebo iný liečiteľ veselší, zdravší a vyrovnanejší svet, kde sú ľudia otvorenejší a láskavejší jeden k druhému.

fabulo-logo

Autor: Ivan Mátis
Fabulo.sk
 

Použitá literatúra: Barbara a Allan Pease: Encyklopédia reči tela