Aké (ne)náročné môžu byť začiatky masérskej kariéry? Príbeh pani Evy.

Z masérskej školy alebo po absolvovaní kurzu odchádzate ako takzvaný rekvalifikovaný masér. Ale úprimne, kto sa cítil dostatočne sebavedomý a skúsený, aby si hneď zariadil svoj vlastný masážny salón?

Po úspešnom absolvovaní máte hrubý prehľad o tom, kde sa ktorý sval nachádza a aké sú masérske hmaty. To, ako s týmito znalosťami naložíte, je čisto na vás.

Ja som sa učila masírovať na mladých telách, ktoré nič nebolelo. O to zložitejšie boli prvotné kroky do reality. Preto som možno, rovnako ako vy, prehovárala rodinných príslušníkov, známych a kamarátov, aby som si na nich svoje masérske znalosti mohla trénovať.

Iní navštevovali množstvo ďalších kurzov, aby si svoje znalosti prehĺbili. Myslím si, že navštevovať tieto kurzy je správne. Občas na nich stretnete inšpiratívnych kolegov a každý sa rád pochváli s tým, čo mu funguje. Len starostlivo zvážte každý výber a načasovanie. Váš mozog potrebuje čas na spracovanie každej novej techniky a špecifických znalostí. Keď sa budete bez rozmyslenia zahŕňať informáciami, budete mať nakoniec v hlave len zmätok.

Vyberala som kurzy podľa lektorov.

Moje masérske skúsenosti siahajú až do roku 2005 a vtedy, vo svojom mladom veku, som nemala žiadneho skúseného kolegu, ktorý by ma vzal za ruku a povedal: „Poď, naučím ťa to!“ Namiesto toho, som sama surfovala po ponukách a hľadala si ďalšie kurzy. Všetky voľby neboli najšťastnejšie a o to viac si dnes vážim skúsenosti, ktoré mám. Získavala som ich postupne, od kolegov, z reakcií klientov… Práve zákazníci ma naučili veľa. Trpezlivo mi hovorili, kde ich to bolí. Pri čom sa to zhoršuje, kedy nastáva úľava. Rovnako ma učilo moje vlastné telo, takže tým, ako som sa pozorovala, som si dávala informácie do súvislostí.

V dnešnej dobe už pani Eva toľko vzdelávacích kurzov nenavštevuje, ale keď sa pre nejaký rozhodne, vždy je to na základe odporúčaní kolegov.

Som zástancom názoru, že keď niekto ovláda svoju prácu dobre a môže to byť stolár, masér, alebo napríklad aj lektor kurzu, často pracuje sám na seba a "neschováva" sa pod hlavičku organizácie, ale ide so svojou kožou na trh. Takže napríklad aj podľa toho môžete hľadať odborníkov v žiadanom odbore.

Na to, aby ste aj vy ste boli majstri vo svojom odbore, je potrebné mať skúsenosti.

Najprv začnite tým, že si zvolíte smer, ktorý vás bude baviť. Pani Eva začala s technikami na ošetrovanie boľavých a stuhnutých svalov, k tomu sa hodia techniky, ako sú napríklad:

  • Dornova metóda a Breussova masáž
  • Bowenova technika
  • Tejpovanie
  • Bankovanie
  • Gua sha technika
  • Trigger points, alebo napríklad SM systém

Pokiaľ vás viac zaujíma jemná práca s podkožím a energiami, kedy ladíme telo a myseľ do harmónie, vhodnejšími technikami sú napríklad:

  • Lymfatické masáže
  • Kraniosakrálna terapia
  • Kineziológia
  • Masáž lávovými kameňmi
  • Masáž bylinnými guľami
  • Ušné a telové sviece
  • Aromaterapeutické masáže

V posledných rokoch sú na vzostupe západné techniky, ktoré pomocou pôsobenia na body na tele prinášajú úľavu a relax:

  • Reflexná terapia
  • Shiatsu
  • Meridiánová masáž
  • Indické masáže
  • Čakrové masáže
  • Reiki či akupresúra

Môžete tiež skĺznuť k technikám, ktoré pomôžu telu oprostiť sa od všetkého, čo nepotrebuje. Môžete napríklad rozvíjať záujem o Tradičnú čínsku medicínu a teóriu piatich prvkov, s dopomocou napríklad diagnostiky jazyka a pulzovej diagnostiky. Môžete mať obľubu v lokálnych bylinkách, dietológii podľa rôznych tém – ako sú krvné skupiny alebo napríklad v homeopatii.

Alebo zistíte, že veľa problémov má korene v psychike, a tak sa vrhnete napríklad na psychoterapiu, techniku EFT, rodinné konštelácie alebo regresnú terapiu.

Mnohí maséri si vďaka rozšíreniu svojho pôvodného zamerania o predaj napr. bylinných zmesí a prípravkov, ktoré pomáhajú s imunitou, trávením alebo aj očistou rozšírili klientelu.

Ja osobne mám veľmi dobrú skúsenosť s bylinkami na správnu funkciu črevného mikrobiomu, pretože jednoducho pomáhajú telu riešiť všetko neprirodzené. Za zmienku stojí aj podávanie tzv. redoxných molekúl, ktoré nastavujú v tele impulzy na opravu a regeneráciu poškodených buniek. Takže sa rodia bunky nové, zdravé a telo postupne regeneruje. Toto sa mi osvedčilo pri masáži stuhnutých svalov, ktoré po aplikácii gélu mäknú, alebo po únave a zranení odstraňujú bolesť, a dochádza k regenerácii daného miesta. To som si vyskúšala na vlastnom podvrtnutom členku, ktorý bol do týždňa – aj napriek silnému hematómu a opuchu plne schopný záťaže.

Voľba zamerania je čisto na vás, základom je cítiť, že vás práca napĺňa a bude z vás vyžarovať tzv. drive, potom si svojich klientov určite nájdete.

Nemusíte sa báť toho, že nemáte napríklad vhodnú lokalitu.

Nikdy sa nezavďačíte všetkým, a keď niekto bude chcieť namietať, svoje dôvody si vždy nájde.
Ja som si napríklad zvolila salón v malej dedinke a vďaka tomu mám nájom nižší, služby sú cenovo prijateľné. Keď sa ku mne doniesie, že sa o mne hovorí, aká som starostlivá, tak odpovedám, že si predsa nebudem doma robiť hanbu, keď sa všetci poznáme. Snažím sa si svoju prácu robiť, ako najlepšie viem, a tým mám o klientelu postarané.

Najlepšie funguje osobné odporúčanie a vďaka zdieľnosti ľudí je to oveľa funkčnejšia reklama.

Všetko ale začína tým, že máte znalosti a tie si prehlbujete. Pretože skrátka nemôžete otvoriť akýkoľvek obchod, keď v ňom nemáte kvalitný tovar. Zákazníci, ktorí tam prídu, nakúpia maximálne raz a už vás nikdy viac nenavštívia. Dokonca vám môžu odradiť aj budúcich zákazníkov.

Myslite na to, že dobrá povesť sa buduje niekoľko mesiacov až rokov, ale pokaziť sa dá počas jedinej chvíľky. Takže ochota, ústretovosť a snaha pri starostlivosti o klienta na lehátku je základom.

Eva_Kupilikova_Blog_Profil_250

Autor:
Eva Kupilíková, masérka telom aj dušou, pre telo aj dušu.
evamasaze.cz